Борисов „удари едно рамо“ на Танов

Борисов „удари едно рамо“ на Танов
Премиерът Бойко Борисов е дал „пълната си подкрепа“ на шефа на митниците Ваньо Танов, който беше обвинен в изнасяне на държавна тайна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов е дал „пълната си подкрепа“ на шефа на митниците Ваньо Танов, който беше обвинен в изнасяне на държавна тайна.

Борисов е направил това пред министрите си и в присъствието на самия Танов. Нито шефът на митниците, нито някой от членовете на кабинета е взел отношение по обвинението и по становището на премиера, показва стенограмата от заседанието на правителството в сряда, предаде bTV.

В началото на седмицата стана ясно, че прокуратурата е обвинила Танов за разгласяване на държавна тайна.

Действията на прокуратурата, която по закон има право да се самосезира, са предприети след сигнал на група народни представители от БСП преди месеци, че Танов е оповестил пред медиите къде се съхраняват военновременните запаси от гориво.

Точните думи, заради които Танов е станал клиент на прокуратурата, са: „Ако говорим за резерва, също трябва да се знае, че „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“ трябва да поддържат определени военновременни запаси, които са около 8 милиона литра“.

На правителственото заседание между  гласуването на две точки Борисов заявява:

„Използвах случая и поканих господин Танов, защото сигурно по медиите сте прочели за водене на следствие по изтичане на информация, класифицирана, според прокуратурата. Още веднага доста наши политически опоненти, забравяйки какво са правили те, забравяйки, повтарям, те много бързо забравят, имат много услужлива памет, забравили са, че при бившия премиер доклади на службите на ДАНС, на БОП, заминаха в „неизвестна посока“ с анализите, с всичко, което е правено от тези служби, и се опитаха да приравнят дадената информация във връзка с отнетия лиценз на „Лукойл“ от Агенция „Митници“. Повтарям, аз съм запознат със случая, информацията е такава, че ние подобна информация и в Брюксел изпращаме и тя не е някаква, която да касае военновременните ни запаси, която, изтичайки, да създаде някакъв, примерно.“

Сред това премиерът прави уговорката, че „не иска да се меси в работата на независимата прокуратура“.

„Нека те да си проведат разследването, съдът да каже своето мнение. Просто пред всички вас искам да кажа, че господин Танов се ползва с пълната ми подкрепа и да отива да си гледа работата спокойно, и когато съдът излезе със своето решение, тъй като това със сигурност е без умисъл направено, ще се съобразим“, добавя премиерът.

Последствията за шефа на митниците от това дело най-вероятно ще бъдат финансови, тъй като прокуратурата ще поиска Танов да бъде наказан административно с глоба от 1000 до 5000 лева.

Танов ще бъде освободен от наказателна отговорност, защото престъплението се води леко, а освен това  има чисто съдебно минало.

#държавна тайна #агенция „Митници“ #„Лукойл“ #Танов #Ваньо Танов #премиер #Борисов #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »