Проваленият план на Путин

Проваленият план на Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Коментар на Инго Мантойфел, Дойче Веле

През 2003 година известната американска актриса и певица Барбара Стрейзънд заведе дело срещу един фотограф, тъй като искаше да предотврати публикуването на снимка на къщата ѝ в Калифорния. С действията си обаче тя постигна точно обратния ефект. Въпросната снимка бе разпространена от всички медии. Оттогава насам пиар експертите и журналистите говорят за т.нар. Стрейзънд ефект: когато опит за прикриване или отстраняване на определена информация постигне обратния ефект и съответното съдържание се разпространи навсякъде. Ето че сега подобен ефект постигна и руският президент - малко преди началото на Зимните олимпийски игри в Сочи.

Путиновата Олимпиада

Когато преди почти десет години Владимир Путин се застъпи с всички сили за домакинството на Олимпиадата в Сочи, той имаше ясна цел: да покаже на света, че близо 20 години след разпадането на СССР новата Русия под негово ръководство е модерна и напредничава държава. Още по време на планирането беше ясно, че става дума за мегаломански проект, който ще погълне милиарди. Но какво от това? Та нали Олимпиадата в Сочи трябваше да представи новия образ на модерна Русия! Тя трябваше да се превърне в триумф на Путинова Русия. Подобно на Барбара Стрейзънд обаче, Путин постигна точно обратния ефект. Вместо хвалебствени химни, срещу страната му се сипят остри международни критики. С наближаването на датата 7 февруари, когато се откриват игрите, тъмните страни на "новата Русия" изпъкваха все повече на преден план. Милиони вестникарски статии, телевизионни предавания и коментари в онлайн-форумите от цял свят осветлиха и продължават да осветляват проблемите на днешна Русия - корупцията, безобразията на държавните служители, ситуацията с човешките права, съсипването на околната среда, цензурата в медиите, хомофобските закони и несправедливото отношение към трудовите мигранти, етническите конфликти в Северен Кавказ, незавършените спортни съоръжения и т.н. и т.н. Разбира се, медиите публикуваха подобни информации и преди. Само че покрай Олимпиадата в Сочи техният брой нарасна драстично. Сега тези информации стават достояние дори на онези, които не се интересуват от политика. Тези впечатления ще останат дълго в съзнанието на хората, независимо от това как протичат игрите и кои състезатели ще грабнат олимпийските медали.

Мегапроектите винаги са опасни

Няма съмнение, че подобни огромни инфраструктурни проекти винаги са свързани с рискове. Вярно е и друго: че някои от критиките спрямо руснаците са несправедливи. Все пак въпреки оправданите нападки срещу проекта "Сочи", като цяло Русия се е променила значително след разпадането на Съветския съюз - както в икономическо, така и в техническо отношение. Президентът Путин обаче надали е предвидил, че Олимпиадата ще извади на преден план проблемите на Русия, вместо да подобри имиджа ѝ. По този начин към "Стрейзънд ефект" вече можем да добавим и "Сочи ефект".

#Владимир Путин #Сочи 2014 #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Сочи 2014
Последно от Сочи 2014

Всички новини от Сочи 2014 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"