Какъвто битът, такава и битовата престъпност

Какъвто битът, такава и битовата престъпност
A A+ A++ A

Армия от гардове пази министри и депутати, докато озверели банди пляскосват домовете ни, застрашавайни не само имуществото, но и живота ни. Възрастни хора по селата, където веднъж месечно стъпва полицейски крак, са оставени на милостта на крадците и на божията помощ. В страна от Европейския съюз хора спят въоръжени със секири и ножове. Поредно свидетелство за окаян бит и още по-окаяни мерки за подобряването му.

След поредната информация за пребит дядо за 4 лева и две кокошки МВР най-сетне реши да концентрира силите си в най-рисковите райони. В четвъртък главният секретар Светлозар Лазаров съобщи, че в 15 рискови области в страната ще бъдат преразпределени полицаи от жандармерията и КАТ и ще бъдат повишени лимитите за количеството гориво. „Най-горещите“ от тези райони са Видин, Враца, Монтана, Плевен и София-област. Патрулите ще са с плаващо работно време. Незаконните депа за черни и цветни метали също ще бъдат обект на наблюдение, както и оказионите и заложните къщи.

За охраната на депутатите по време на протестите в София бяха мобилизирани около 8000 служители на МВР. В същото време за допълнително опазване на държавните граници бяха ангажирани близо 900 души. С малките населени места пък не бе ангажиран никой. Очевидно МВР има човешки ресурс, който да бъде включен активно в борбата с престъпността, но явно това не е приоритет. Вместо масови акции и сурови наказания за обирджиите, ще сме свидетели на поредното отбиване на номер – патрули на КАТ с плаващо работно време ще пазят цели села от банди от по 30 човека.

Решението е нелепо, точно колкото животът на хората от село Яворово. 73-годишният пенсионер Янко Гъров разказа в репортаж на Нова телевизия, че нощно време заспива въоръжен и се събужда дори при най-малкия лай на кучето, защото всички къщи около неговата вече са разбити. Съселяните му обикалят въоръжени с пушки и брадви, кой каквото има. Крадците задигали всичко - от буркани с кисели краставички до цели легла и прозорци. Бандитите дори задигнали камерите, с които хората охранявали домовете си. Преди дни разбили и единственото магазинче в селото. Подобна е съдбата и на съседните две села Лясково и Добралък.

Видинското село Новоселцци, където живеят около 800 души и няма къща, която да не е обирана, се принуди да си вземе частна охрана. За реда в селото се грижат шест охранителни екипа, които патрулират денонощно. Услугата струва от 7 до 10 лева на къща. Примерът му последва и село Малко градище край Любимец. Частната охрана излиза по 0,32 лв. дневно на обитаема къща. Плащат си и собствениците на необитаемите къщи, като при тях цената е 15 лева на месец.

Евопейци си плащат, за да могат да заспят спокойно. Те плащат и данъци, с които пък плащат заплатите на МВР.

Жертви на битовата престъпност са не само малките населени места. От крадци пострадаха и Юлия Берберян, Йорданка Фандъкова, Николай Василев, Иван Костов, корейски дипломат, хиляди знайни и незнайни българи.

Големите градове са рай за автокрадците. Тъжната статистика е, че от 10 откраднати коли само една бива открита, а процедурата за връщане е такава, че обраният се отказва доброволно да я води.

По данни от 2013 г. фактически по над 1,5 млн. престъпления няма разкрит извършител. Проблемът е, че зад тези данни стоят конкретни потърпевши хора, които искат да видят крадците арестувани и наказани. По всичко личи, че срещу тази статистика трябват конкретни действия, не патрули с плаващо работно време.

#МВР #крадци #села #престъпност #статистика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници