Започва най-голямото спортно събитие в Русия

Започва най-голямото спортно събитие в Русия
Най-голямото спортно събитие в съвременната история на Русия – Зимните олимпийски игри, официално стартират в Сочи. Снимка: www.logoeps.net
A A+ A++ A

Най-голямото спортно събитие в съвременната история на Русия – Зимните олимпийски игри, официално стартират в Сочи в петък.

Малко след 18:00 ч. българско време на стадион „Фишт“ ще започне церемонията по откриването на Олимпиадата, за която страната се готвеше в продължение на шест и половина години. Вече са в миналото съмненията дали Русия ще се справи с организацията и споровете за това нужно ли е на страната това спортно събитие.

Олимпийските игри ще поставят няколко рекорда. Първо, в Сочи ще участват представители на 88 страни - с 6 повече в сравнение с тези във Ванкувър преди 4 години. Общо в 15 спортни дисциплини ще бъдат раздадени 88 комплекта медали, с 12 повече от предишните Игри. Очаква се в Сочи да се състезават близо 3000 спортисти. С най-голям интерес се очаква мъжкият хокеен турнир, в който ще си съперничат 12 от най-добрите национални отбори, разделени в три групи.

Идеята Зимни игри да се проведат в субтропически град датира от миналия век, но тогава тя изглеждаше пълна утопия. Въпреки това проектът под названието „Сочи 2014“ обедини първоначално стотици, след това хиляди, а сега и милиони хора. От нулата бяха създадени спортни обекти, олимпийски села, хотели и кафенета, реконструирани основно бяха автомобилните пътища и железопътни линии, морското пристанище. Построено бе на практика ново летище.

Сочи стана лице на съвременна Русия - това е лайтмотивът на много хора, съпричастни към провеждането на Олимпиадата.

#Сочи #пристанище #летище #рекорда #Русия #турнир #Олимпиада #игри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Сочи 2014
Последно от Сочи 2014

Всички новини от Сочи 2014 »