178699 статии       |       372 интервюта       |       1513 снимки       |       38131 абоната       |      
USD 1.76726| EUR 1.95583| GBP 2.20412|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитМЕСТНИ ИЗБОРИ 2019ИЗБОРИ 2019

Размер на шрифта:   

Към по-интензивна неонатологична помощ се стремят в „Шейново“

8 ноември 2011, вторник / 16:00; DoctorOnline.bg; Коментари: 0
Send to Kindle
Към по-интензивна неонатологична помощ се стремят в „Шейново“

Развитието на по-интензивна неонатологична помощ е сред целите на болница „Шейново“. Това каза д-р Румен Велев, зам.-директор по лечебната дейност във Втора САГБАЛ „Шейново“, по време на посещението на известната актриса и певица от български произход Силви Вартан в болничното заведение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Идеята ни е да станем трето ниво. Болниците в България са стратифицирани на нива. Неонатологията в „Шейново“ е второ ниво. За да стане трето ниво са необходими апаратура и специалисти“, посочи д-р Велев. Като основен проблем той открои липсата на специалисти неонатолози.

В Шейново има специализанти по акушерство и гинекология. База за специализация по неонатология има в Института по педиатрия, „Майчин дом“ и болница „Токуда“. За да има специализанти по неонатология в „Шейново“, болницата трябва да мине на трето ниво. Синя лампа „Илона“, камера за стерилен ламинарен поток и монитори за следене на жизнените функции на новородените са сред даренията на Силви Вартан на Втора САГБАЛ „Шейново“. Лампата „Илона“ функционира със синя светлина. Тя е кръстена на внучката на Силви Вартан. Новороденото дете се поставя в лампата и се олъчва от всички страни със синя светлина. Това облъчване довежда до намаляване на билирубина, т.е. намаляване на жълтеницата при новородените деца.

Жълтеницата дава поражения на централната нервна система и с тази профилактична методика в „Шейново“ са намалени до минимум усложненията от неонаталната жълтеница. Много голямо дарение от фондацията на Силви Вартан е камерата за стерилен ламинарен поток. Тя е поставена в бокс, където се подготвят всички течности за парентрално вливане и всички медикаменти за новородените деца. Тази камера е дарена в момент, в който е констатирана вътреболнична инфекция в Неонатологичното отделение във Варна. Тогава Силви Вартан е снабдила всички университетски неонатологични звена трето ниво с такива камери. Тези камери гарантират, че до детето ще отиде стерилният медикамент. По този начин се намалява рискът от вътреболнични инфекции и се гарантира добро качество на медицинска помощ в неонатологичните отделения.
„Шейново“ има нужда от 10–15 монитора за следене на жизнените функции на новородените. Цената на един такъв монитор е от 5000 до 30 000 - 35 000 лева.

Прочетете новината в DoctorOnline.bg

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО