Царят, Бойко и?

Царят, Бойко и?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От време на време българската политическа сцена изживява промени, породени от нуждата на обществото да се развива и обновява. Нови личности, изместили компрометирани управленци или елементарна общественополитическа еволюция, през няколко години пред българите се появява новият месия с нова идея.

И в момента наблюдаваме зародиша на поредния такъв.

Ще оставим настрана събитията от края на 80-те и началото на 90-те на миналия век, СДС и митингите, без да ги омаловажаме, защото те бяха началото на демократичния преход – те просто се случиха.

От тогава насам обаче, неизменно, сякаш от небето идва поредният политик, който със завидна бързина успява да привлече общественото внимание, а с него и електорат.

Първият силен пример за това бе появата на Симеон Сакскобургготски и формирането на НДСВ в самото начало на 21 век.

Царят взе властта толкова бързо, колкото се появи, и изкара един мандат. Всички помним – 800-те дни, България става монархия и приятното чувство за нещо ново и надеждно, изпълнено с млад хъс и ентусиазъм.

Къде, обаче, е НДСВ в момента? Не и в парламента... а дойдоха толкова гръмко, изглеждайки че наистина ще донесат промяна. И в този момент виждаме, че всъщност не промениха много – прогресът на страната ни от тогава е само количествен... някои взимат повече пари, някои по-малко и дотам, но България си е все същата, с някой по-нов път или хотел и метро в „Младост“.

След това дойде Бойко Борисов с ГЕРБ и спечели мандат със завидна бързина, генерирана най-вече от гръмогласни обещания за министри в затвора и нуждата на обществото да види истински лидер начело на страната, а не мъгляви коалиции.

И какво стана с ГЕРБ? Аха да изкарат един мандат и сдадоха властта, озовавайки се в дълбока опозиция... вероятно няма да подобрят силните си изборни резултати от юли 2009 г. никога повече, след тоновете компромати и скандали, които ги съпровождат. Не че заслужават повече власт, точно като НДСВ.

С което стигаме и до ден днешен.

Парламентарно представените партии са в упадък - ГЕРБ не предлагат нищо ново, БСП губи избори и прави коалиции, от които на доста хора им писна, ДПС са като за цвят и въпреки, че доста успешно придават решителния отенък на всяка власт, трудно ще направят нещо повече от това да бъдат балансьор, а започват да изпускат и тази си роля. „Атака“ е една крайнодясна партия, която можеше да бъде много успешна, ако... не беше толкова крайнодясна.

Няма да успеят да съберат мнозинство, но водещите партии в момента са изградили твърди електорати, които ще ги подкрепят и ще им осигурят някакво парламентарно представителсво.

И тук идва въпросът, кой тогава ще е следващият, който ще спечели от губещите партии и българи?

Не е да нямаме избор. Николай Бареков обикаля из цяла България и пропагандира здраво, нищо чудно да влезе в следващото Народно събрание. До изборите има време, но „България без цензура“ набира скорост и може само да спечели от едни такива, били те редовни или предсрочни.

Рефомарторският блок преживява разни детски болести, но има своите шансове на фона на нуждата от нова и силна дясна формация, а времето, когато ще се запътим към урните не изглежда толкова близко – дотогава може пък и да се излекуват.

Георги Първанов казва, че няма да създава партия, но също започва да получава обществена подкрепа за инициативата си АБВ – разбираемо, имайки предвид колко опитен е и колко зле БСП отиграха ситуацията. Първанов определено има шансове да се озове в положение, в което да бъде парламентарно представен ще бъде нужно, ако иска да продължи напред.

Надежда Нейнски също е много обигран политик и търси подкрепа вдясно – подкрепа, която Реформаторите не успяха да съберат, а ГЕРБ губят. Може пък тя да постигне повече... ще видим.

И това са само основните лица и формации, които имат сериозен потенциал да променят политическата сцена – наред с тях има десетки други по-дребни сили.

Така че има хора с желание да се изявят.

Но има ли поле за изява? Защото този филм с новите и старите лица сме го гледали поне два пъти и края не беше щастлив, а има усещане, че пак ще го гледаме.

Нищо ново под слънцето значи...

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници