Кметството в Прага отказа да посрещне Янукович

Кметството в Прага отказа да посрещне Янукович
Снимка: www.hermesholidays.net
A A+ A++ A

Чешката столица Прага отказа да участва в организацията на визитата на украинския президент Виктор Янукович в Чехия, съобщи УНИАН, цитирана от агенция „Фокус“.

Кметът на града Томаш Гудечек заяви, че няма никакви основания Прага да взема участие в посрещането на украинския президент. Гудечек отбеляза, че „е абсурдно именно украинският президент Виктор Янукович да се приземи на пражкото летище, носещо името на бившия чешки президент Вацлав Хавел“.

Кметът уточни, че когато украинският президент пристигне в града, градските власти няма да организират никакви протоколни прояви, характерни за визита на държавни глави в града на стоте кули. Гудечек отбеляза също, че Прага ще предостави 500 000 чешки крони на демонстрантите, пострадали по време на протестите в Украйна. Средствата ще бъдат предадени чрез хуманитарната организация „Човек в беда“.

Редица чешки обществени деятели: поети, кинорежисьори, певци, спортисти, ръководители на градски администрации, се обърнаха към президента на Чехия Милош Земан с молба да отмени визитата на Виктор Янукович в Чехия.

Междувременно 17 украински дипломати подписаха обръщение, в което изразяват солидарност с движението на „Евромайдан“, съобщи „Обозреватель“.

„Ние, украинските дипломати в рамките на акцията „Не се страхувай, ти си украинец!“, която започна на 3 февруари, проявяваме достойнство, чест и гражданска позиция, изразяваме солидарност с тези, които са по площадите на цялата страна. Ние сме за мирно урегулиране на съществуващата криза, за резултатен преговорен процес, правдиво информиране на обществото и против насилията и преследванията“, се посочва в обръщението.

#Прага #Украйна #Виктор Янукович #Вацлав Хавел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници