Плевнелиев: Има риск от провал в договарянето на средства от ЕС

Плевнелиев: Има риск от провал в договарянето на средства от ЕС
Президентът Росен Плевнелиев предупреди за риск от провал в правилното договаряне и изпълнението на планираните средства от ЕС. Снимка: www.pernik1.com
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев предупреди за риск от провал в правилното договаряне и изпълнението на планираните средства от ЕС за България до 2020 година, предаде БГНЕС.

"В решителен момент за държавата, когато планираме дългосрочно, риск за страната е да се занимаваме само с флашки и със скандали. Дългосрочните и стратегическите национални приоритети трябва да бъдат предмет на съгласие и надграждане и не бива да бъдат принизявани с "партизански" подход", коментира държавният глава в изказването си пред членовете на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Според президента, неправилният и конюнктурен подход при дългосрочното планиране, договаряне и изпълнение на заложените еврофондове за България до 2020 г., изправя страната пред редица рискове, сред които демографската и социалната криза, рискът от бедност, от небалансирано регионално развитие, както и от липса на клъстерни политики в подкрепа на различните сектори. "Ключовите думи за мен са ефективност, просветеност и свързаност", заяви Плевнелиев.

Според него, предвид бързото развитие на технологиите "големият въпрос е, как страната ще се позиционира по пътя на технологичното развитие". Той посочи, че трябва да се положат усилия за реализирането на магистралите "Струма", "Хемус", скоростния път Видин-Ботевград, тунела под връх Шипка.

"Тези четири проекта могат да се реализират чрез еврофондовете, ако търсим механизъм, който да осигури по-висока степен на финансиране по Оперативна програма "Транспорт", каза държавният глава.

#Росен Плевнелиев #държавен глава #еврофондове #флашки #ЕС #България #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"