Парите от Българската Коледа – за бонуси в Здравната каса, моля!

Парите от Българската Коледа – за бонуси в Здравната каса, моля!
A A+ A++ A

Каква стана тя, граждани на Републиката и други пациенти? Горката шефка на т.нар. Национална здравноосигурителна каса д-р Нели Нешева се оказа с бонус от само 12 000 лв. за миналата година, вместо 30 000 лв., както я „наклевети“ (според нея) по-рано депутатът от СДС Димо Гяуров.

Така е, дами и господа. Така се оказа, и то ден след като Нешева и Касата отрекоха тя да е получавала бонуси за миналата година.

Брех, мама му стара! Така де – след като от така наречената Здравна каса си позволяват да са толкова нагли, защо аз да не си позволя такъв език. Още повече че ме заболя езикът да цъкам от невярване – колкото и да познавам милата родна картинка, тези от НЗОК – съкращението, от което тръпне всеки болен от Кула до Малко Търново и от Петрич до Шабла – успяха да ме слисат.

Особено силно ме слиса обяснението на г-жа д-р Нешева – макар все пак нека да не опира пешкира САМО тази мила женица, – не забравяйте, че тя е върхът на айсберга, а под нея, измежду 2700-те служители на НЗОК, има доста шефове от едра и средна ръка, чиито имена даже не чуваме.

Ето обяснението на г-жата д-р, което по принцип е за рубриката „Без коментар“, но аз ще си позволя да го коментирам с препинателни знаци:

„Не може да се петни (?...) името на един човек. Това е клевета с цел сензация.“ (!...)

„За служителите ни се изискват много качества (???!???) и ако тези хора останат (!!!!!) само (!!!!) на заплатите си, как мислите, че ще останат лоялни (?!!!) и коректни (?????!)? Защо ние сме свикнали (???) да не оценяваме достойно (...) нашия труд (???!!) или да гледаме тогава, когато някой решава, че служителите заслужават (???????) да бъдат поощрени? Защо ние трябва да бъдем лицемери (?!?) и да казваме – не, достатъчни са му 400 лв. на лекар в Районна здравна каса и той няма да получава от тези средства.“

„НЗОК разпределя 3 млрд. лв. (!!!!!!!!!!!!), носи отговорност (???????????) и те изцяло лежат на плещите (?!) на институцията. Тук (!!!!!!) са парите на здравноосигурените, всички ваши пари (!!!!!!!!!!!!!!!!), условно (???). Няма финансова институция, която да отговаря (?!?) за такива средства и да няма законов регламент, по който от контролните си дейности да не разпределя (!!!!!!!!!!) финансово (!!!!...) стимулиране (???!!!) – напротив (?????). Това (????????) се поощрява във всяка една европейска (.................) държава“.

Явно приказката е вярна: в Здравна каса - здрав дух! А сега ще си позволя и няколко думи – с крайно напрежение на волята, защото наистина ме е гнус да коментирам.

За какво бе, другари касократи, т.е. бюрократи – шефове на Здравната каса, получавате бонуси? Вие дори заплати не заслужавате! И заплати, и бонуси се получават за добре свършена работа. Какво точно сте свършили добре вие? Поправили сте извращенията, наречени клинични пътеки? Или сте осигурили достъп до истинско медицинско обслужване на всяко село, махала и паланка в България? (Или поне в малките градчета и областните градове да бяхте!) Или сте осигурили на всеки хронично или онкоболен, или пациент с рядко заболяване нужните му лекарства? Или сте помогнали да се подобрят спешната и болничната помощ, а може би дори и (изчезващите) етичните стандарти в българското здравеопазване?

Според г-жата д-р трябва да се получават бонуси, защото били разпределяли 3 млрд. лв.!

Боже Господи, света Богородице и свети Иване Кукузеле, какво ни дойде на главата!, както казва Чудомировият герой Свако Тако в едноименния разказ. Но ако е работата да се хвалим, да перефразирам и Ботевата „Политическа зима“ – ако е за разпределяне на пари, и кучето ми може да разпределя! И съм сигурен, че то няма да вземе и лев бонус, като знае състоянието на здравеопазването в България.

Защото да вземаш каквито и да е бонуси при геноцидното състояние на здравната система в Република България, е връх на наглостта и безчовечността! Точка.

Но г-жа д-р Нешева била взела само 12 000 лв., главните експерти са получили по 7000 лева, а директорите по 9000 лева. И това поне е по закон, скъпи настоящи и потенциални пациенти! Не искам да си мисля какво може да става по „не-закон“. Ама поне пък ще са ни „лоялни“ и „коректни“, както ни обяснява д-р Нешева, каквото и да значи това.

Мисля си, че след като толкова си вярват, може пък да са добродетелни тези хорица, ръководните звена на НЗОК. Може пък някоя друга институция да е виновна за ужаса в здравеопазването в България (трябва да признаем, че има и други достойни кандидати!). И то такава с по-големи законни бонуси, а пък в НЗОК може да са недооценени.

Всъщност аз предлагам незабавно да стартираме кампания за набиране на средства – с есемеси, телефонни обаждания, банкови преводи, – за да допълним бонусите на шефовете на Здравната каса! За г-жа д-р шефката например да съберем още 18 000 лв., за да може тя да достигне цифрата 30 000 лв., та да не се чувства оклеветена! И другите няма да забравим.

Абе, я направо да им разпределим средствата от Българската Коледа! Трябва да се реагира спешно, няма как. Още по-добре - да им ги оставим те да си ги разпределят, нали в това са специалисти! Аз съм сигурен, че и болните дечица ще се съгласят есемес паричките, откъснали се от душата на състрадателната ни нация за тях, да отидат за по-благородно дело - да не се чувстват обезбонусени милите нагли лелички и чичковци от Здравната каса. Ами че как!

#здравен министър #Стефан Константинов #клевета #Синята коалиция #Димо Гяуров #Закона за здравното осигуряване #Фонд „Работна заплата“ #СДС #бонус #Нели Нешева #НЗОК #Националната здравноосигурителна каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »