ЕП: 4 години затвор за манипулаторите на финансовите пазари

ЕП:  4 години затвор за манипулаторите на финансовите пазари
Снимка: www.svoboda.org
A A+ A++ A

Европейският парламент реши във вторник да се дават най-малко четири години затвор за манипулаторите на финансовите пазари.

Съдиите, които решат да наложат максималните за страните си наказания за сериозни финансови престъпления, като например манипулирането на лихвения процент LIBOR, би трябвало да предвидят най-малко четири години затвор по силата на проект за закон, одобрен от ЕП.

Правилата, които имат за цел да възстановят доверието на финансовите пазари в Европейския съюз и да подобрят защитата на инвеститорите, трябва да бъдат официално одобрени от държавите – членки на ЕС.

Това е първият закон за въвеждане на строги общоевропейски наказателни санкции за злоупотреба с пазара, с минимална присъда от 4 години за тежки престъпления, като търговия с вътрешна информация и манипулиране на пазара.

„Скандалът с LIBOR може да не е последният - твърдения за манипулиране на пазара се появяват също и при пазарите на нефт, природен газ и чуждестранна валута“, заяви докладчикът от комисията по икономически и парични въпроси Арлен Маккарти (С&Д, Великобритания)“, съобщиха от ЕП.

 

Престъпленията, свързани с манипулирането на пазара, наказуеми със затвор за срок от четири годиниq ще включват сключване на дадена сделка или съставянето на поръчка, които дават неверни или подвеждащи сигнали по отношение на предлагането, търсенето или цената на един или повече финансови инструменти, или предоставяне на невярна или заблуждаваща информация за манипулиране на изчисляването на индекси.

#Европейският парламент #финансови пазари #закон #пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »