ЕП прие трансгранични лицензи за онлайн музикални услуги

ЕП прие трансгранични лицензи за онлайн музикални услуги
Снимка: www.modernpolitics.org
A A+ A++ A

Нови правила за авторско право върху музиката, одобрени от Европарламента във вторник, имат за цел да улеснят получаването на лиценз от онлайн доставчици за пускане в реално време (стрийминг) на музика в повече от една държава от Европейския съюз.

Законът трябва да стимулира развитието на онлайн музикалните услуги в целия ЕС и да гарантира, че правата на творците и изпълнителите са по-добре защитени и те получават адекватни възнаграждения своевременно.

„Директивата ще защитава ефективно интересите на европейските творци и ще направи възможно за крайните потребители да имат достъп до съдържание със защитени авторски права в цяла Европа“, заяви докладчикът Мариел Гало (ЕНП, Франция), съобщиха от ЕП.

Съгласно новите правила, доставчици на онлайн музикални услуги в ЕС ще могат да получават лицензи от организациите за колективно управление, които представляват правата на авторите. С лицензи, обхващащи повече от една държава членка, за доставчиците на услуги ще бъде по-лесно да предлагат музикални услуги на територията на целия ЕС.

#Европарламента #Европейския съюз #авторски права #музика #ЕС #ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"