Камърън: Шотландия може и сама, но ще е тъжно

Камърън: Шотландия може и сама, но ще е тъжно
Британският премиер Дейвид Камърън (вдясно) се срещна с първия министър на Шотландия Алекс Салмънд в Единбург. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британският премиер Дейвид Камерън предложи да се обмисли предоставянето на повече правомощия на парламента в Шотландия по повод съществуващите настроения сред шотландците за отделяне от Обединеното кралство.

В интервю за БиБиСи, цитирано от БНР, той призна, че Шотландия би могла да се справи като самостоятелна страна, но ще е много тъжно, ако се стигне до такава ситуация. Освен това отделянето би могло да има последствия за членството на Великобритания в Европейския съюз и НАТО.

„Смятам, че ако Шотландия избере да продължи по пътя самостоятелна, разбира се, ще има предизвикателства. Всички страни се изправят пред предизвикателства. Но никога не съм използвал като аргумент, че Шотландия не би могла да се справи сама. В Европа има малки страни, които се справят сами“, обяви британският премиер.

„Моят аргумент е, че заедно ние сме по-заможни, по-силни, с по-добри перспективи и по-богати. Когато сме заедно, има солидарност. Когато една част от Обединеното кралство страда от проблеми, независимо дали е суша, наводнение, екстремно време или икономически трудности, ние се подкрепяме. В Обединеното кралство има истинска солидарност. Постигнали сме всички тези неща заедно и мисля, че да ги захвърлим, би било много тъжно“, добави Камърън, който в четвъртък бе на посещение в Единбург.

През 2014 г. в Шотландия се очаква да се състои референдум за евентуалната й независимост. Между шотландските власти и управляващите в Лондон има спор за редица въпроси, свързани със запитването, включително кой има законовото право да го организира.

#Дейвид Камърън #министър-председател на Великобритания #Великобритания #Обединено кралство #Шотландия #Единбург #референдум #сепаратизъм #ЕС #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »