Турция заплаши Кипър заради залежи на природен газ

A A+ A++ A

Турция протестира остро срещу обявения от Кипър в понеделник втори търг за издаване на лицензи за проучвания за газ в неговата изключителна икономическа зона в Средиземно море.

В официално изявление турското външно министерство нарича предприетите от Никозия действия „безотговорни и провокативни“, с които се нарушават интересите и правата на кипърските турци върху природните ресурси в морето на острова, цитирано от БНР.

Турция твърди, че части от 5 от общо 12-те терена, които Кипър включи във втория търг, съвпадат с нейния континентален шелф. Те попадат и в района, за който признатата само от Анкара Севернокипърска турска република издаде през септември миналата година разрешение за сондажи на Турската петролна корпорация.

Турция предупреди, че ще предприеме всички необходими мерки и няма да позволи при никакви обстоятелства чуждестранни компании да провеждат незаконни проучвания за нефт и газ в спорните терени.

БНР изтъква, че острите заплахи от Анкара съвпаднаха с визитата на премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Кипър. Двете страни се договориха да работят активно за мира и стабилността в региона.

В изявлението си пред медиите президентът на Кипър Димитрис Христофиас осъди „агресивното“ поведение на Турция и подчерта, че разширяващото се сътрудничество между Кипър и Израел не е заплаха за Анкара.

Той призова международната общност и Европейския съюз да изпратят силно послание към Турция, че тя трябва да спазва международното право и да зачита суверенитета на страните членки, ако иска да се присъедини към Съюза.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"