Ген. Симеонов: Армията е с повишена боеспособност

Ген. Симеонов: Армията е с повишена боеспособност
Снимка: БНР
A A+ A++ A

През 2011 г. е постигнат ръст в повишаването на боеспособността на щабовете и формированията в съответствие с изискванията, заяви началникът на отбраната на България генерал Симеон Симеонов, предадоха от военното министерство.

„Постигнатите резултати ни дават основание да отчетем 2011 година като успешна. Плановете и указанията  са изпълнени. Постигнат е ръст в повишаването на боеспособността на щабовете и формированията в съответствие с изискванията“, отбеляза Симеонов в четвъртък на брифинг в Министерството на отбраната.

Генерал Симеонов направи анализ на изпълнението на трите мисии на Българската армия (БА) през 2011 година.

По отношение на проведената подготовка в БА той посочи, че независимо от финансовите ограничения за 2011 г. се наблюдава ръст в проведените учения с щабове и формирования от Българската армия с 30% спрямо 2010 г.

Генерал Симеонов подчерта, че участието на българските военнослужещи в мисии на НАТО и ЕС способства за утвърждаването на националните и международните позиции на Република България.

„Българската армия успешно и ефективно изпълни възложените й задачи по оказване помощ на населението при бедствия и извънредни ситуации“, каза генерал Симеонов.

За изпълнение на задачи по мисията за принос към националната сигурност в мирно време през 2011 г. Българската армия е разполагала общо с 95  формирования за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

По отношение на войсковия ред и дисциплината в БА генерал Симеонов отбеляза, че през 2011 г. регистрираните инциденти бележат спад с 23% в сравнение с 2010 г.

През годината има 3 смъртни случая, при и по повод изпълнение на служебните задължения – два по здравословни причини и един при самоубийство.

При инцидентите, допуснати извън районите на формированията, значителен е бил броят на инциденти при управлението на ЛМПС след употреба на алкохол – 43 случая.

От тях на 24 военнослужещи е наложено дисциплинарно наказание „уволнение“, за 16 военнослужещи се води процедура за уволнение и за 3-ма е прекратено наказателното производство.

„Горд съм, че военнослужещи от Българската армия са предложени да бъдат наградени с високи държавни отличия за проявен професионализъм в евакуационно-спасителните действия в помощ на населението от бедстващите райони през последния месец“, каза  началникът на отбраната и допълни, че това е признание за дейността на цялата армия.

„Армията е неразделна част от българския народ и винаги е в готовност да помага, когато е необходимо“, подчерта той.

За времето от 2 до 15 февруари 2012 г. в оказване помощ на населението при бедствия от състава на Българската армия са участвали общо 15 военни формирования в състав 413 военнослужещи, 153 бр. техника и 19 водоноски.

#Симеон Симеонов #началник на отбраната #Министерство на отбраната #Българска армия #ген. Симеон Симеонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »