Дачия не се плаши от „Литекс Моторс“

Дачия не се плаши от „Литекс Моторс“
„Oстава да видим дали купувачите ще бъдат привлечени от цената, ниския разход или по-атрактивния дизайн“, пише Ziare. Снимка: Литекс Моторс
A A+ A++ A

Производителите на автомобили Dacia не смятат, че колите, произвеждани във фабриката в Ловеч на китайската компания Great Wall Motor, ще представляват сериозна заплаха за тях на конкурентния автопазар.

Имат ли българите шансове да конкурират румънската Dacia, запита румънският информационен сайт Ziare, предаде „Дневник“.

Сайтът се позовава на информации в пресата, според които във фабриката Litex Motors в Ловеч китайската компания Great Wall Motor ще започне производството на автомобили от 21 февруари 2012 г.

След като прототипите бяха тествани и сертифицирани през 2011 г., предстои начало на серийно производство, а конструкторите обявиха, че ще създадат добре оборудвани коли с нисък разход и на ниска цена, отбелязва сайтът.

„Oстава да видим дали купувачите ще бъдат привлечени от цената, ниския разход или по-атрактивния дизайн“, пише Ziare.

Инвестицията в Ловеч е започнала провокативно: с добре квалифициран, но малоброен персонал – само 120 души със средна възраст 19 години за работниците и 25 за инженерите, пише Ziare, като цитира „Капитал“.

При максимален капацитет, при който през портите на завода ще излизат 50 000 автомобила годишно, се очаква броят на служителите да достигне 2000 души.

Сайтът отбелязва, че китайският автомобилопроизводител Great Wall Motor е най-големият частен производител и износител на автомобили в Китай и че в момента компанията развива търговска дейност в 120 страни.

Това е и единствената независима компания от Китай, която покрива всички стандарти на ЕС и е оторизирана да изнася продуктите си на този пазар.

Производителите на Dacia обаче смятат, че автомобилите, произвеждани в Ловеч, не са опасна конкуренция за колите, носещи румънската марка.

Според тях „прогнозираните цени между 8200 и 14 700 евро не си съперничат с цените на произвежданите край Питещ автомобили“.

Според румънския производител в моделите на Great Wall „не са предвидени други критерии за качество освен обичайните за ЕС, които Dacia изпълнява напълно“, а освен това „липсата на опит ще си каже думата, поне в началото“.

#Ловеч #автомобил #коли #Китай #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"