ООН иска разследване на смъртта на либийския диктатор

ООН иска разследване на смъртта на либийския диктатор
Тялото на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи се съхранява в хладилна камера в гр. Мисурата до погребението му в близките дни. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

ООН и „Амнести интернешънъл“ искат разследване на смъртта на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи.

Искането за разследване от страна на ООН и правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ идва в момент, когато световните медии представят противоречива информация за това как точно бившият либийски лидер е намерил края си.

Муамар Кадафи беше заловен от либийските бунтовници в четвъртък и прострелян в двата крака при опита си да избяга от родния си град Сирт. Според първоначалната информация той умира по-късно от раните си.

Анонимни източници от Временния национален съвет на Либия, както се нарича бунтовническото правителство, обаче разкриха, че Кадафи е бил пребит, а след това застрелян от бунтовниците, които са го хванали.

Съветът по правата на човека към ООН настоя в петък за разследване на смъртта на Кадафи, предаде „Асошиейтед прес“.

„Имаме нужда от повече подробности, за да разберем дали той е убит по време на боеве, или е екзекутиран след залавянето му“, заяви говорителят на Съвета Рупърт Колвил.

В интернет е разпространен видеоклип със заловения Кадафи, на който той е все още жив. Видеото прекъсва, но на публикувани по-късно снимки се вижда отново Кадафи, само че този път с огнестрелни рани по тялото, включително в слепоочието.

Тези кадри будят съмнения как точно е настъпила смъртта на бившия либийски лидер.

Официалната версия на временното правителство е, че Кадафи е улучен в престрелка, след като е бил заловен.

Муамар Кадафи трябваше да бъде погребан в петък, в съответствие с ислямските традиции. Тялото му обаче още е в Мисрата, където се съхранява в хладилна камера.

Погребението на бившия диктатор е отложено с няколко дни, докато бъдат изяснени обстоятелствата около смъртта му и бъде решено къде да бъде погребан.

Очаква се лидерът на Временния национален съвет (ВНС) Мустафа Абдул Джалил да обяви формално освобождаването на Либия в събота. Това ще стане в Бенгази, където и започна революцията срещу бившия лидер Кадафи.

Управляващите в Либия обещаха да съставят ново правителство до 30 дни след обявяване на освобождаването на страната от режима на Кадафи и провеждане на избори до 8 месеца след това.

Страните – членки на НАТО, участвали в операцията срещу Кадафи, проведоха среща в петък, за да решат как и кога да спрат военната мисия в Либия и кога ще започне оттеглянето на техните сили.

Революцията на бунтовниците в Либия срещу диктатурата на Муамар Кадафи започна през февруари 2011 г. като част от т.нар. Арабска пролет – вълна от политически протести, която свали диктатурите в Египет и Тунис.

По-късно на тяхна страна се включи и НАТО с въздушни удари срещу силите на Кадафи чрез операция „Обединен защитник“ с мандат на Съвета за сигурност на ООН, който формално се отнасяше до защитата на цивилното население в Либия.

През август диктатурата на Кадафи падна, след като бунтовниците превзеха либийската столица в битката за Триполи на 21 август, и оттогава той беше в неизвестност до четвъртък, когато намери смъртта си.

#Мустафа Абдул Джалил #НАТО #Арабска пролет #Амнести интернешънъл #Рупърт Колвил #Временен национален съвет на Либия #бунтовници #Триполи #Сирт #Либия #Муамар Кадафи #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »