Стопанската камара: Трудовият кодекс не отговаря на изискванията от ЕС

Стопанската камара: Трудовият кодекс не отговаря на изискванията от ЕС
Божидар Данев подчерта, че бизнесът не може да освободи място за младите хора, ако пенсионерът не желае да напусне работното си място. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Структурата на Кодекса на труда не отговаря на европейските изисквания и практиката в други европейски страни, заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Според Данев работодателите са подложени на натиск от изпълнителната власт и синдикатите.

„Това води до отлив на инвестициите и неустойчивост на трудово-правния климат в страната. Наред с мудността на правораздавателната система, всяка година става все по-трудно да се прави бизнес“, коментира той.

Данев посочи, че от 24 години в България не е влизал сериозен инвеститор, а минималната заплата се увеличава несъобразно спрямо темповете на икономиката и инфлацията.

„Основният проблем на българската икономика е ръстът на безработицата, както и липсата на инвестиции“, отбеляза председателят на БСК.

Той предупреди, че възстановяването на данъка върху доходи при минималната заплата е в нарушение на принципите на социалното партньорство.

„Това от своя страна ще доведе до увеличаване на броя на заетите с минимална заплата и до укриване на доходи“, заяви той.

Данев припомни, че държавата е отменила класа за прослужени години към държавните служители, но не и към тези, които са в частния бизнес, а това води до дискриминация.

„Не повече от 30% може да бъде броят на временно наетите, а това е в коренно нарушение на европейските принципи. Българският работодател беше наказан да плаща за първите три дни болнични, след като плаща и осигуровки“, коментира той.

Божидар Данев подчерта, че бизнесът не може да освободи място за младите хора, ако пенсионерът не желае да напусне работното си място, предава БГНЕС.

#Божидар Данев #Българска стопанска камара #Кодекс на труда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »