НДСВ: Фискалният резерв е под критичния минимум

НДСВ: Фискалният резерв е под критичния минимум
Според икономистите от НДСВ няма логика схемата, предлагана от правителството, при която да „инвестираме в самите себе си“, т.е. парите от Сребърния фонд да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа (ДЦК). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Фискалният резерв е значително под критичния минимум и правителството на ГЕРБ се намира в състояние на ликвидна криза, заяви икономистът и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

„Фискалният резерв е бил на ниво от около 3–3.3 милиарда лева миналата седмица. В такава тежка ситуация не сме били от времето на Жан Виденов (1995–1996 – бел. ред.). Правителството на ГЕРБ е в състояние на ликвидна криза“, коментира Дацов, цитиран от БГНЕС.

Икономисти от НДСВ, сред които бившите министри Милен Велчев и Николай Василев, разкритикуваха идеята за използване на средствата от Сребърния фонд.

Дацов припомни, че той е част от фискалния резерв. България е страна, която се намира във валутен борд и фискалният резерв е част от валутния борд.

„Правителството иска да извади Сребърния фонд от валутните резерви и да ги даде на някого си. Това е скандално“, смята Дацов.

Бившият заместник-министър е категоричен, че тези пари трябва да се управляват единствено от Централната банка.

Според него няма логика схемата, предлагана от правителството, при която да „инвестираме в самите себе си“, т.е. парите от Сребърния фонд да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа (ДЦК).

„Инвестираме сами в себе си. Заменяме едни реални пари с хартийки. Целта на Сребърния фонд е да гарантира доходите на пенсионерите в бъдеще време“, каза още Дацов.

„Все едно някоя голяма компания да инвестира пенсионния фонд на своите служители в собствени акции. Ами ако с компанията нещата не тръгнат добре, къде отиват тези спестявания“, онагледи схемата Николай Василев.

„Същата схема предлага Министерството на финансите, защото не си направи труда да се подготви преди година и половина за плащанията по облигационните заеми, предвидени за 2013 г.“, добави Дацов.

Милен Велчев е категорично против парите от Сребърния фонд да се инвестират в български акции. По думите му това ще бъде най-голямата кражба.

„Подобна ситуация имаше в Гърция преди няколко години, която изяде мандата на правителството на „Нова демокрация“, оглавявано от Костас Караманлис, и стана една от причините за днешното плачевно състояние в южната ни съседка“, коментира той.

Според Велчев след рухването на митовете, че България е отлично подготвена за влизане в Шенген и успешно се бори с корупцията, ще рухне и митът, че можем да обслужваме безпроблемно дълга си.

„България нямаше проблем да обслужва дълга си по времето на Иван Костов, когато той беше 100% от БВП. Нямаше проблем по време на управлението на НДСВ, когато беше 75%, нямаше проблем и при тройната коалиция, когато бе 35%. Още по-малко трябва да има проблем да го обслужва днес. ГЕРБ наследиха един от най-ниските дългове в Европа – едва 14% от БВП“, подчерта бившият финансов министър.

Милен Велчев смята, че правителството е изгубило последните 2 години, чудейки се какво да прави с капиталовите пазари.

„Фискалният резерв е стопен доста под половината от сумата, която завариха през 2009. Тази втора половина се харчи доста по-трудно. Сегашното управление трябва да търси достъп до капиталовите пазари, а не с парите на пенсионерите да плати облигациите догодина“, каза още той.

„Стената на язовира, наречен фискален резерв, поддава и парите изтичат“, заключи Велчев.

Николай Василев се спря по-подробно на темата с голямата междуфирмена задлъжнялост. Според него големият проблем представляват не парите, които се дължат на банките (30% от цялата сума), а средствата, които фирмите дължат една на друга.

Той предложи следните мерки за преодоляване на този проблем: да се реформира търговският закон, за да се улесни процедурата по обявяване в несъстоятелност; да се обърне по-сериозно внимание на развитието на капиталовите пазари чрез първични публични предлагания (IPO) – повечето български фирми се нуждаят от свеж акционерен капитал, а не от кредити; кредиторите на фирми, които имат големи просрочени дългове, да преобразуват своите дългове в ценни книжа, които да търгуват вторично на борсата, и т.н.

#тройната коалиция #Иван Костов #Шенген #Нова демокрация #Костас Караманлис #Гърция #Министерството на финансите #ДЦК #държавни ценни книжа #България #Сребърния фонд #IPO #Жан Виденов #заместник-министър на финансите #финансов министър #Милен Велчев #Николай Василев #Любомир Дацов #НДСВ #ГЕРБ #фискалният резерв #БВП #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »