Европарламентът търси сметка на Холандия за сайта на Вилдерс

Европарламентът търси сметка на Холандия за сайта на Вилдерс
Премиерът Марк Руте запази мълчание относно призивите на посланиците на държави от Централна и Източна Европа в Холандия и на много холандски политически партии, които поискаха от него да осъди инициативата на Партията на свободата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският парламент реши да покани холандския премиер Марк Руте да обясни позицията си за сайта на крайната десница, който призовава гражданите да съобщават за „вредите“, причинявани от граждани на Централна и Източна Европа в Холандия.

Евродепутатите решиха да обсъдят на 13 март, по време на следващата си сесия в Страсбург, сайта, създаден от Партията на свободата на Герт Вилдерс, която подкрепя в парламента коалиционното правителство на Руте.

В тази връзка „призоваваме холандския премиер Марк Руте да представи позицията на правителството и да обясни пред Европейския парламент оглушителното си мълчание по този въпрос“, заяви председателят на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) Джоузеф Дол, който стои в основата на инициативата.

„Окуражаването на омразата и дискриминацията“ и „критикуването на определена група хора по този начин противоречи на всички европейски и човешки ценности“, посочва Дол в комюнике.

Холандската федерация на агенциите за борба с дискриминациите съобщи вчера, че е получила близо 3000 жалби срещу сайта.

Премиерът Марк Руте запази мълчание относно призивите на посланиците на държави от Централна и Източна Европа в Холандия и на много холандски политически партии, които поискаха от него да осъди инициативата на Партията на свободата.

Във вторник той заяви, че правителството няма да заеме позиция по въпроса, като изтъкна, че интернет сайтът е на Партията на свободата, а не на правителството.

Крайнодесният политик Герт Вилдерс наскоро създаде сайта www.meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl, приканващ холандците да осъждат „безобразията“ на поляци, румънци и българи в Холандия.

Партията на свободата (ПС) на Вилдерс събра хиляди жалби на потребители за едва една седмица. Сайтът й подканва холандците да докладват за безобразията, замърсяванията и проблемите на пазара на труда, свързани с европейските граждани от Полша, Румъния и България.

ПС е третото по големина политическо движение в Холандия, което е част от кабинета на премиера Марк Руте. То взе дейно участие в приемането на „споразумението за подкрепа“ между него и трите коалиционни партии.

По изчисления на приближени на Вилдерс, в Холандия понастоящем живеят между 200 и 350 хиляди души от трите бивши комунистически държави.

„Носят ли ви проблеми? Загубихте ли работата си заради поляк, българин, румънец или друг централно- или източноевропеец? Бихме искали да го чуем от Вас“, гласи въведението на сайта.

Партията на Вилдерс заяви, че се бори с отварянето на пазара на труда за поляци още от самото начало.

Гражданите на Полша имат пълен достъп до пазара на работни места в Холандия, докато тези на по-новите членки – Румъния и България, ще получат това право от 1 януари 2014 г.

#Европейският парламент #Марк Руте #Централна и Източна Европа #Холандия #Страсбург #Герт Вилдерс #Партията на свободата #ПС #Европейската народна партия #ЕНП #Джоузеф Дол #поляци #румънци #българи #Полша #Румъния #България #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"