ЕС отпуска 82.3 млн. евро за българската наука

A A+ A++ A

Подпрограмите „Наука в обществото" и „Социално-икономически и хуманитарни науки" на Седма рамкова програма на ЕС за 2012 г. предлагат добри възможности за финансиране на български организации и фирми, съобщиха от МТИТС.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията организира информационен ден във вторник, с цел да запознае българските компании с конкурсите и възможностите за финансиране, които предлага европейската рамкова програма.

Темите растеж, заетост и конкурентоспособност, както и демографските промени, са с най-голям бюджет в двете подпрограми.

В рамките на подпрограмата „Социално-икономически и хуманитарни науки" са обявени два конкурса.

Първият е за големи изследователски проекти с бюджет за всички участници 39 млн. евро. Българските кандидати трябва да се включат в консорциум от поне 7 организации от 7 различни държави от ЕС или асоциирани към съюза.

Вторият конкурс ще подкрепи малки и средни научни проекти на обща стойност 48 млн. евро. Българските институти и компании трябва да потърсят поне трима партньори от три държави от ЕС, за да участват в такъв проект.

Срокът за подаване на предложенията е 2 февруари 2012 г.

Как да бъде намален броят на децата, които се отказват да ходят на училище и как да бъде увеличен процентът на учениците със средно образование в Европа са сред областите, в които ще бъдат финансирани разработки.

В рамките на темата за регионално, териториално и социално сближаване ще бъдат подпомагани проекти за борба с новите престъпления на 21 век – екологичните.

Подпрограмата „Наука в обществото" е с общ бюджет 43.3 млн. евро. Ще се финансират проекти с „висока добавена стойност" за Европейския съюз. Тук един от акцентите са разработки за достойно остаряване, които са особено актуални за държавите от Европа.

#наука #Министерство на транспорта #информационните технологии и съобщенията #бюджет #ЕС #Европейски съюз #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"