Ковачева: Отнемането на имущество да е обект на гражданското право

Ковачева: Отнемането на имущество да е обект на гражданското право
Въпросът за създаване на ефективен механизъм за отнемане на имущество е дискусионен в национален и в европейски контекст, смята Ковачева. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Производството по отнемане на незаконно придобито имущество, залегнало в новия закон, който се гледа днес на първо четене, да се развива изцяло пред граждански съд, поиска министърът на правосъдието Диана Ковачева по време на изказването си в пленарната зала.

Въвежда се нова философия, която не почива на термина „престъпна дейност“, добави тя, цитирана от БГНЕС.

Проверката трябва да стартира достатъчно рано, с нея ще се проследи и преобразуването на имуществото до свързаните лица, наследниците и др., т.е. на отнемане трябва да подлежи и трансформираното имущество, подчерта министърът.

Същината на проблема е да се подобри съпротивителната сила на държавата срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, да допринесе за общественото очакване за възстановяване на справедливостта, върховенството на закона и доверието към институциите, в частност и към съдебната система, обясни Ковачева.

Въпросът за създаване на ефективен механизъм за отнемане на имущество е дискусионен в национален и в европейски контекст, смята тя.

Министерството на правосъдието изучава опита на други държави, опита ни досега и опита на сега действащата комисия, на експерти, на НПО и конкретни препоръки от страна на европейските институции, изтъкна Ковачева.

Подобни закони имат и Ирландия, Германия, Великобритания, Швейцария и др. Гражданската конфискация трябва да защити обществените интереси и трябва да е различна от наказателното преследване, подчерта правосъдният министър.

По думите й се цели проверка на имущество, за което не е установен законен източник на придобиване и неговото отнемане трябва да е със способите на гражданския закон.

Трябва да се представи достатъчно широк кръг от престъпления за целите на гражданската конфискация, които да служат като законен повод за образуване на производство за проверка на имущество, продължи тя.

Според правосъдния министър законът трябва да предвиди и специализирана администрация с гаранции за нейната независимост.

Диана Ковачева напомни, че законът трябва да е в съответствие с Конституцията и със спазването на основните човешки права.

#Диана Ковачева #министър на правосъдието #имущество #корупция #НПО #Ирландия #Германия #Великобритания #Швейцария #конфискация #Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"