Дайнов: Предложението за референдум обръща политическата ситуация

Дайнов: Предложението за референдум обръща политическата ситуация
„С предложението за национален референдум президентът гарантира по-високо от обичайното гласуване на евроизборите“, отбелязва политологът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предложението на президента Росен Плевнелиев за референдум е остър политически ход, който преобръща цялата политическа ситуация в България, заяви политологът Евгений Дайнов.

Според Дайнов, каквото и да стане оттук нататък с това предложение, много повече хора ще отидат да гласуват на европейските избори, „дори да няма референдум по същото време, дори да няма парламентарни избори, защото политическата класа не може да обяснява“.

Той смята, че колкото повече се говори кому е изгоден и кому не е изгоден този референдум, колко лошо нещо е електронното гласуване, толкова повече хора ще бъдат нахъсани да отидат да гласуват, независимо от това, че ще са само европейски избори.

„С предложението за национален референдум президентът гарантира по-високо от обичайното гласуване на евроизборите“, отбелязва политологът.

„Ако бъде прието да има референдум по време на това гласуване, това обърква всички карти с твърди ядра, гласуване само със зависими гласове, защото много разярени и нахъсани хора ще излязат да гласуват“ каза още Дайнов.

Той добави, че въпросите, които предлага държавният глава, са важни, защото поставят въпросителна върху това по какви правила се упражнява властта и как тя се появява и функционира, предава „Фокус“.

#референдум #изборна система #задължително гласуване #мажоритарен вот #Евгений Дайнов #Росен Плевнелиев #избори #Европейски парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »