Експерт: В момента Дунав е по-опасен от язовирите

Експерт: В момента Дунав е по-опасен от язовирите
Защитните съоръжения на България и Румъния са стари и се разминават в стандартите си, като на места българският бряг е укрепен с метър по-ниски диги от румънския. Снимка: „Фокус“
A A+ A++ A

Има голям риск укрепващите диги по река Дунав да се скъсат и да залеят близките райони, коментира в сутрешния блок на телевизия „България он ер“ Стефан Модев, декан на Хидротехническия факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

„Укрепващите диги на река Дунав са проектирани така, че да издържат до 16 хиляди куб.м вода в секунда, но при топенето на леда и снега и в Сърбия, се очаква много по-висока приливна вълна“, уточни Модев.

По думите му защитните съоръжения на България и Румъния са стари и се разминават в стандартите си, като на места българският бряг е укрепен с метър по-ниски диги от румънския.

Проблем при топенето на снеговете ще се получи и в Софийското поле, тъй като река Лесновска може да повиши много нивото си и да залее околните села, добави той.

Според Стефан Модев трябва да се сформира външен експертен съвет към Министерството на икономиката, който да контролира състоянието на язовирите и реките.

#Дунав #диги #язовир #Стефан Модев #Университета по архитектура #строителство и геодезия #Сърбия #Румъния #България #Софийското поле #Министерството на икономиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »