Работа до гроб или „Терминал 2“, това е въпросът!

Работа до гроб или „Терминал 2“, това е въпросът!
Снимка: rabglas.blogspot.com
A A+ A++ A

Предложение на Българската стопанска камара ни готви „уволнение по електронната поща“...! Това ще се случи, ако се приемат предложенията за намаляване на административната тежест.

Мерките са изпратени до вицепремиера Даниела Бобева, съобщи standartnews.com. Първо, предложението почти граничи с правен абсурд, защото не може една неправителствена организация да предлага за официално легализиране нещо, което не е регламентирано в Кодекса на труда. На второ място, как така, дори и в качеството си на вицепремиер, г-жа Бобева се очаква да „одобри“ едно такова предложение, след като тя самата не представлява легитимна законодателна институция, а е просто заместник на министър-председателя.

Ние сме парламентарна република и каквато и да е промяна в законодателството, в частност – в трудовото законодателство, трябва да се извърши само и единствено със санкция на Народното събрание, дори и да е по предложение на Министерския съвет. Проблемът е в това, че БСК предлага нещо, което противоречи на основен нормативен акт в трудовото законодателство. Шефовете да могат да дават под наем служителите си на други фирми и да се премахне класът за прослужено време в частния сектор, искат още от Камарата...!

Що за дивотия е едно подобно предложение?! Значи, ако работиш в държавната администрация, класът за прослужено време е валиден, ако си в частния сектор - йок! Е, това ако не е директна дискриминация, при това от най-, ама наистина най-рафиниран вид, здраве му кажи! И без това българският работодател е с почти напълно развързани ръце по отношение на правата на работниците си.

Само да припомня, че служителите и журналистите от отдавна несъществуващия в хартиен вариант вестник „Класа“ все още си чакат остатъка от честно и почтено заработените пари, които са били дължими още към далечния месец юни 2012 г., и никой не може да накара издателя да се издължи. Тоест законодателството ни е безсилно, когато един некоректен, за да не използвам доста по-силна дума, работодател не изпълни финансовото си задължение към работник. За награда, че това е така, той получава още по-големи права, а именно – да уволни същия този работник по електронна поща! Няма да му се налага дори да го погледне в очите и да му каже, че вече няма нужда от него.

Макар и да не е по правилата на журналистиката, позволявам си да споделя, че съм преживявал подобно отношение и никак, ама никак не е приятно...! Единственото, което ми идва на ум като вербална реакция, е – малоумие! Но въпросното умствено състояние не спира до тук! От Камарата настояват да се даде възможност за наемане и на 15-годишни, както и да се отрежат 40-те дни платен отпуск на жените, които се връщат от майчинство!

Добре де, нали искаме да стимулираме раждаемостта, рекламират се всякакви инвитро процедури, говорим за семейно планиране, планираме обаче, общо взето, въздуха и налягането му... и накрая отново „удряме“ по майките! Е, кой да ражда децата, мъжете ли..!? Не стига, че ще се налага да работим, докато мърдаме, не стига и това, че за компенсация ще получим пенсия, която едва ли ще ни стига само за лекарствата, ами сега и ще трябва да работим още от 15-годишни!

Ами то май излиза най-добре въобще да не сме се раждали, за да не попадаме в подобен абсурден кръговрат на зависимости, в който единственото ни право е да бъдем незначителна, но задължителна част от добре смазаната месомелачка на човешки съдби.

Това ли са добрите социални мерки, това ли е грижата за човека, така ли ще се борим с наплива към „Терминал 2“, така ли ще накараме младите хора да се женят и да отглеждат деца – като ги товарим с всичко, което дойде на ум на някой чиновник, или просто – умник с гумен мозък..!?

#Даниела Бобева #законодателство #клас #администрация #дискриминация #класа #награда #майки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"