Берлускони загуби мнозинството си в парламента

Берлускони загуби мнозинството си в парламента
Внесеният от правителството проект за бюджет беше приет благодарение на това, че опозицията се въздържа по време на гласуването. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Италианският премиер Силвио Берлускони спечели днес ключов вот в парламента, но вече не разполага с абсолютно мнозинство.

Внесеният от правителството проект за бюджет беше приет благодарение на това, че опозицията се въздържа по време на гласуването, предаде АФП.

Бюджетът беше подкрепен от 308 депутати в 630-местния парламент, в който мнозинство имат 316 депутати.

„Правителството вече няма мнозинство в тази камара“, заяви след заседанието Пиерлуиджи Берсани, лидер на Демократическата партия, която е основната опозиционна формация в италианския парламент.

Неговата констатация бе последвана от призив Берлускони да подаде оставка.

В понеделник приближени до Берлускони журналисти публикуваха информация, че италианският премиер ще подаде оставка до края на деня.

Той обаче отрече тези твърдения, като ги нарече „неоснователни“.

Новината, че италианският министър-председател ще се откаже от поста си, предизвика ръст на фондовите борси, но неговото опровержение веднага доведе до спад на пазарите.

Тази реакция на пазарите е доказателство до каква степен инвеститорите свързват политическото бъдеще на Берлускони със способността на Италия да се справи с дълговата криза, коментира „Ню Йорк Таймс“.

Отразявайки нестабилността в страната, доходността по държавните облигации на Италия скочи с над 6.6%, което е и най-високият ръст от 1997 г. насам. Това започна да поражда съмнения за дългосрочната способност на държавата да се справи с дълг, който е над 120 на сто от брутния й вътрешен продукт.

Италия е третата по големина икономика в еврозоната, докато Гърция дава едва 2.0% от БВП на 17-те държави с единна валута.

Ако Италия изпадне в криза, подобна на гръцката, последиците за еврозоната биха били изключително тежки.

#Силвио Берлускони #Италия #италиански парламент #мнозинство #Демократическа партия #криза #пазари #държавни облигации #Гърция #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници