Борислав Малинов: Заплашва ни съд, ако не изградим нови сметища

Борислав Малинов: Заплашва ни съд, ако не изградим нови сметища
Борислав Малинов. Снимка: www.capital.bg
A A+ A++ A

Борислав Малинов е председател на Българската асоциация по рециклиране /БАР/. От 2002 г. Асоциацията има свой постоянен представител в Международния съвет по околна среда в Брюксел. БАР участва в разработването и усъвършенстването на нормативната база, изготвя анализи, проучвания и експертни оценки в областта на управлението на отпадъци, данъчната и социалната политика. Пред novinite.bg г-н Малинов коментира заплахата от съд за България, заради съществуващите все още нерегламентирани сметища, които не отговарят на европейските изисквания и стандарти.

Г-н Малинов, стана ясно, че ни застрашава съд, заради нерегламентираните сметища. До какви последици може да доведе тази процедура?

Истината е, че в България трябва да има 53 сметища, които да отговарят на европейския стандарт. В момента, до колкото знам, са готови под 20 такива. Останалите сметища работят, защото няма други. Ние не можем да си изхвърляме боклука на улицата и след това той да отиде в Космоса, той трябва да отиде някъде. Като няма други сметища, ние използваме старите. Забавиха се много процедурите по очуждване на земи, по избор на площадки и заради протести на граждани, които не искат до населените им места да има сметища.

Кой носи вината за това забавяне?

Тук вина имат общините, защото те не организираха тези процеси, не е виновно само Министерството на околната среда и водите. Още преди пет години трябваше да се помисли, всички тези процедури да отидат към министерството, а не към общините, но това едва ли е възможно. Има голямо забавяне и поради това Европейският съд сигурно ще ни осъди.

Какво можем да очакваме от една присъда?

Глобата беше между 100 и 600 млн. евро и глоба за всеки ден, например 100 хил. евро, за всеки ден, в който не се отстранят незаконните сметища. Крайният срок за премахването на тези сметища е бил юли 2009 г. Какво сме правили до 2014 г., защо не са били взети мерки? В изявление на министъра на околната среда и водите се обяснява, какво е направено от тогава до сега. Пуснати са само няколко от тези 53, или 54 сметища.

Какво представлява едно „регламентирано“ сметище, защото говорим за „нерегламентирани“ такива?

Става дума за сметища, които отговарят, или не отговарят на европейските стандарти за сметища. Под самото сметище трябва да има специална непропусклива мембрана, която да попречи на течностите от сметището, които са токсични, да попаднат в почвата и от там във водите. Такава мембрана трябва да има под всяко сметище, а в момента, тези, които се строят нямат такава мембрана. Това е само едно от нещата, на които не отговарят нашите сметища.

Говорим за закриване на старите сметища, но преди да бъдат изградени новите, къде ще се събират отпадъците?

Няма къде. В България единственият изход е да се направи така, че всички процедури да приключат бързо, до края на 2014 г. Да бъдат изградени сметища. Ние нямаме друт изход. Трябва да се сформира специален екип, в който да има представители на общините, където ще се строят такива сметища, министерсството и регионалните инспекции, както и представител на Министерски съвет. Само така може бързо да се реагира и да се реши проблемът. Ние можем да закрием половината от нерегламентираните сметища. За общините обаче ще бъде много скъпо да си карат отпадъка например от Разград до Велико Търново.

Каква е процедурата по закриването на едно нерегламентирано сметище?

Първо спира приемането на отпадъци и се отнема самото разрешително, което се издава от РИОСВ и екоминистерството. Всяко едно сметище има определени отпадъци, които може да събира. Повечето не могат да събират опасни отпадъци. Някои не могат да събират отпадъци от автомобили, или гуми.

Има ли специализирани сметища, за определен тип отпадъци?

Те са много малко. Всички сметища приемат битови отпадъци, но някои могат да приемат отпадъци и от електроника, каткто и опасни такива. Всяко сметище си има различни разрешения, които се наричат кодове.

Кои са бенефициентите по този диалог за сметищата, общините, или рециклиращите фирми, или министерството?

Бенефициентите по средствата по Оперативната програма „Околна среда“ са общините. Те организират търгове и превъзлагат тази дейност на фирми с надлежни разрешителни. Ако говорим за нерегламентирани, незаконни сметища, за тях отново отговарят общините.

В малките и много малките населени места сметища няма. Хората там си изхвърлят отпадъците навсякъде, обикновено в долините на реки, как може да се реши този проблем?

В такива места трябва да има сметосъбиране и сметоизвозвне. Принципът на новите депа за отпадъци е именно регионален. Те се строят на този принцип и отгаварят на изискванията на директивата. Този проблем може и трябва да се реши от кмета на съответната малка община и населено място. До построяването на регионално депо се използват съществуващите сметища, които в определена степен отговарят на най-новите технологични изисквания на директивата за депонирането.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »