Минималната заплата става 290 лв от 1 май

A A+ A++ A

Министерският съвет ще приеме постановление минималната работна заплата да се увеличи от 270 на 290 лв. от 1 май 2012 г. на редовното си заседание в сряда, 9 ноември.

Минималната часова работна заплата ще се увеличи от 1.60 лв. на 1.72 лв. отново от 1 май догодина, съобщи БГНЕС.

Правителството ще определи и нов размер на линията на бедност за страната за 2012 г. – 236 лв. Досега линията на бедността беше 211 лв.

Размерът е определен така, че бедните домакинства да са в състояние да задоволяват своите минимални жизнени потребности от храна и нехранителни стоки и услуги. За изчисляването са използвани данните от изследването на бюджетите на домакинствата в България, проведено от Националния статистически институт.

На среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество (правителство, синдикати и бизнес – бел. ред.) в края на октомври синдикалните организации настояха за увеличение на минималната работна заплата с 20 лева от първи януари.

Част от работодателите обаче подкрепиха предложението на правителството повишението да бъде въведено от първи април.

Последното решение на Министерския съвет е увеличението да влезе в сила от 1 май.

Увеличение ще има и на минималните помощи за майчинство – те нарастват с 30 лв. и вече ще бъдат по 270 лв. Още обаче не е ясно от коя дата промяната влиза в сила.

От началото на следващата година ще има и ръст на пенсиите, но само за тези под 200 лв.

До края на ноември ще бъде решено дали ще има коледни надбавки, но след като приключи анализът за увеличението на пенсиите и за увеличението на минималното обезщетение за майчинство през следващата година, заяви министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция след заседанието на кабинета.

Заложеният в бюджета ръст е 2.9%, очакваният дефицит – 1.3 на сто, а инфлацията – под 2.0%.

#инфлация #дефицит #бюджет #Симеон Дянков #Министър на финансите #коледни надбавки #пенсии #помощи за майчинство #Национален съвет за тристранно сътрудничество #правителство #линия на бедността #Министерски съвет #минимална работна заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"