Стотици дойдоха на анти-екологичен протест в София

Стотици дойдоха на анти-екологичен протест в София
Стотици се събраха на анти-екологичен протест в София, тръвдейки, че еколозите, наричани от тях "зелен октопод", пречат за икономическото развитие на цели общини. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Стотици се събраха на митинг пред сградата на парламента в София в сряда в подкрепа на готвените промени в Закона за горите.

От Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите", заедно с общините Смолян, Самоков, Сапарева баня, Дупница, Разлог и Банско нарекоха протеста си митинг срещу екологичния терор в България и заявиха, че проектозакона дава възможност за развитие на ски туризма в планините, предаде Дарик радио.

От началото на годината обаче еколози, туристи, скиори и сноубордисти се обявиха за обратното и протестираха против готвените промени в закона, които според тях ще унищожат горите в страната. В отговор от гражданската коалиция обвиниха еколозите, че обслужват частни интереси и ги нарекоха „Зеленият октопод". На митинга присъстваха и кметовете на Сапарева баня, Разлог и Банско.

Над 400 човека от Сапарева баня се включиха в протеста, като според кмета Сашо Иванов промените в Закона за горите са шанс за оцеляване за тях. Той изрази мнение, че не е нормално при даденостите, с които районът разполага, официално регистрираната безработица в общината да е над 16 на сто, да се затварят училища. Той отхвърли твърдения, които по думите му са споделени от еколози, че хората в района не подкрепят законовите промени.

„За мен е абсолютно нелогично и необяснимо това, което правят те, освен ако нямат икономически интереси", допълни той.

„Че има зелен октопод, има. Това са една шепа хора, които са си присвоили правата единствено те да говорят за това кое е правилно за природата", каза кметът на Банско Георги Икономов.

„Тридесет процента от територията на община Разлог е в забрани, няма как да се говори за икономическо развитие," добави кметът на общината Красимир Герчев. На въпрос дали се опасява, че кметовете ще бъдат обвинени в обслужване на корпоративни интереси и в търсенето на печалба, Герчев отговори, че целта на местните власти е да гарантират устойчивото развитие на региона.

Част от протестиращите, които пристигнаха с автобуси казаха, че превозът им до София е бил организиран и безплатен, други пък заявиха, че са си платили билета и са се дошли сами.

#Банско #Разлог #Сапарева баня #еколози #Георги Икономов #протест #Закон за горите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници