НСИ: Пътуванията в чужбина намаляват

НСИ: Пътуванията в чужбина намаляват
Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия). Снимка: www.bourgas-airport.com
A A+ A++ A

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2013 г. са 238.2 хил., или с 2.2% под регистрираните през декември 2012 година. Намаление на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Сърбия - с 18.1%, бившата югославска република Македония - с 15.1%, Румъния - с 12.3%, Турция - с 4.3%, Гърция - с 3.1%, и други. Същевременно се увеличават пътуванията към Чешката република - с 54.8%, Австрия - с 13.8%, и други, показва последното проучване на Националния статистически институт.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 51.9%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 26.0%, и със служебна цел - 22.1%. В сравнение с декември 2012 г. увеличение се наблюдава при пътуванията с цел почивка и екскурзия - с 34.7%, докато при тези с други цели и със служебна цел е регистрирано намаление - съответно с 13.7 и 3.2%.

През декември 2013 г. с други цели са били 68.8% от пътуванията към Турция и 50.7% - към Сърбия. Преобладаващият дял от пътуванията към бившата югославска република Македония и Австрия са със служебна цел - съответно 49.0 и 47.6%. Пътуванията с цел почивка или екскурзия към Испания са 62.5%, а към Франция - 52.6% от всички реализирани пътувания на български граждани към тези страни.

#Националния статистически институт #пътувания #Сърбия #Македония #Турция #Гърция #пътувания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"