Гърция кани Македония на разговори за името

Гърция кани Македония на разговори за името
Гръцкият премиер Лукас Пападимос понани Македония на „разговори“ за спора за името. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият министър-председател Лукас Пападимос отправи покана към своя македонски колега Никола Груевски да се срещнат през март, за да съживят опитите за разрешаването на продължителния спор около името на Македония.

„Бих желал да предложа да се срещнем по време на следващия Европейския съвет, който е планиран за началото на март“, се казва в писмо на Пападимос до Груевски, разпространено от канцеларията на гръцкия премиер, цитирано от агенция БГНЕС.

Пападимос заявява, че предстоящото посещение на посредника на ООН в региона „се очаква да допринесе за продължаващия процес за решаване на въпроса, при условие че и двете страни покажат необходимата политическа воля“.

„Препоръчвам ви да работим за постигането на тази цел в конструктивен дух“, добавя гръцкият премиер, цитиран от Франс прес.

Спорът за името датира още от началото на 90-те години, когато Македония обяви своята независимост (септември 1991 г.) от вече несъществуваща Югославия.

Гърция настоява, че Македония е име на нейна северна провинция. Атина обвинява Скопие, че краде нейното историческо наследство. Поради тази причина много държави са признали страната под наименованието Бивша Югославска република Македония (БРЮМ). Спорът също така пречи и за приемането на Македония в НАТО.

#Македония #Гърция #спор за името на Македония #Лукас Пападимос #Никола Груевски #министър-председател на Гърция #министър-председател на Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"