Родопчани минаха на евро заради Маказа

Родопчани минаха на евро заради Маказа
Държавата ще започне да печели от пункта обаче, ако се подобрят условията на ГКПП Маказа. Снимка: rodopi24.blogspot.com
A A+ A++ A

Родопчани преминаха на евро заради граничния пункт Маказа.

Маказа се очертава да се превърне в третия по важност и натовареност пункт по българо-гръцката граница след тези на Кулата - Промахон и Капитан Петко войвода - Орменион. След откриването му през миналата година обменът на стоки и хора от двете страни на границата се засили, като се очаква търговията и трафикът да нараснат значително през следващите месеци, съобщава „Стандарт“.

Държавата ще започне да печели от пункта обаче, ако се подобрят условията. Трябва да падне ограничението за масата на автомобилите и да се изгради една пътна отсечка към магистрала „Виа Игнатия“.

Откриването на прохода Маказа - Нимфея е най-значимото събитие на 2013 г., категорични са родопчани. Доволни са хората и от другата страна на границата. Въпреки тежките преговори около откриването на граничния пункт сега гърците отчитат, че пътят ще помогне не само за развитието на България и Гърция, но и на целия ЕС.

Преди месец на посещение в Кърджали бе министърът на Източна Македония и Тракия Теодорос Караоглу, който заедно с областния управител Бисер Николов инспектира пункта. Гостът заяви, че според анализите на гръцките власти Маказа се очертава да бъде вторият или третият по важност на българо-гръцката граница. Само за три месеца - от 9 септември до 9 декември 2013 г., през прохода са минали над 86 хил. коли и около 210 хил. пътници в двете посоки.

#Маказа #Кулата - Промахон #България и Гърция #ЕС #Бисер Николов #българо-гръцката граница #Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"