МОСВ одобри морската част на „Южен поток”

МОСВ одобри морската част на „Южен поток”
Висшият експертен екологичен съвет при МОСВ одобри екооценката на морската част от газопровод „Южен поток“. Снимка: www.inter-view.info
A A+ A++ A

Висшият експертен екологичен съвет при МОСВ одобри екооценката на морската част от газопровод „Южен поток“. В заседанието от името на неправителствените организации участва Дончо Иванов, председател на гпажданско сдружение „Хармония” и на Коалиция за устойчиво развитие, който внесе особено мнение за липса в решението на смекчаващи мерки и мониторинг от ОВОС за влиянието върху живите организми в морската и сухоземната част на проекта на българска територия.

Поради незавършени от държавата съгласувателни процедури заседанието МОСВ отложи одобрението на екооценката на „Съоръжение за третиране и кондициониране на радиоактивни отпадъци с голям коефициент на намаляване на обема в АЕЦ „Козлодуй”, съобщиха от Коалиция за устойчиво развитие.

Инвестиционното предложение предвижда изграждане на ,,Съоръжение за третиране и кондициониране на радиоактивни отпадъци с голям коефициент на намаляване на обема в АЕЦ „Козлодуй” чрез използване на плазмена технология, при което ще се постигне намаляване обема на ниско и средно- радиоактивни отпадъци, съхранявани в хранилищата за временно съхранение, разположени на площадката на АЕЦ „Козлодуй” и последващото им безопасно погребване.

Избраната технология е високоенергийна, в състояние да преработва радиоактивни отпадъци, като се създава термично плазмено поле чрез насочването на електрически ток през газов поток с ниско налягане.

#МОСВ #Южен поток #Козлодуй

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"