Анкетна комисия разследва Първанов и Марин

Анкетна комисия разследва Първанов и Марин
Създаването на Анкетна комисия става за първи пръв път в историята на новата демократична българска държава. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Анкетна комисия ще разследва действията на президента и вицепрезидента Георги Първанов и Ангел Марин за периода 2002 – 2012 г., свързани с помилванията, опрощаването на държавни вземания и даването на българско гражданство.

Новата редакция за създаване на комисията за помилванията, инициирана от Яне Янев, лидер на РЗС, бе гласувана от мнозинството със 105 депутати „за“, 46 „против“, 1 „въздържал се“, предаде БГНЕС.

От тези, които гласуваха „за“, 86 души са от ГЕРБ, 10 са независими, 8 – от „Синята коалиция“ (СК), 1 от „Атака“.

29 от БСП са гласували „против“. Бе прието предложението комисията да е от 13 членове – 6 от които от ГЕРБ, двама от БСП и двама от ДПС, 1 от СК и 1 независим.

Под искането за създаване на Анкетна комисия се подписаха 60 депутати – от парламентарната група на ГЕРБ, народни представители от РЗС и независими.

Искането за създаване на Временна парламентарна анкетна комисия за проучване дейността на президентската институция идва само десетина дни след скандалните разкрития за помилване на убийци, наркотрафиканти, изнасилвачи и други престъпници.

Депутатите гласуваха състава на Временната анкетна комисия, която ще разследва случаите с указите за помилванията и опростяването на вземания от страна на Първанов и Марин, оглавява я Яне Янев.

От името на ГЕРБ в нея ще бъдат: Юлиана Колева - за член и зам.-председател, членове - Светлин Танчев, Ивайло Тошев, Цвета Караянчена, Владимир Тошев и Емил Караниколов; от СК - Йордан Бакалов - зам-председател; от ДПС предложиха първоначално депутатите Четин Казак и Митхат Метин, но после Лютви Местан оттегли кандидатурите им.

От „Атака“, БСП и ДПС отказаха да участват с членове в комисията, така че от 13 тя остава с 8 души – 6 от ГЕРБ, един независим за председател и един от СК за зам.- председател. Комисията ще работи за срок от 3 месеца.

Създаването на Анкетна комисия става за първи пръв път в историята на новата демократична българска държава.

#Лютви Местан #Четин Казак #Йордан Бакалов #Емил Караниколов #Владимир Тошев #Цвета Караянчева #Светлин Танчев #Юлиана Колева #депутати #помилвания #ДПС #Атака #БСП #СК #Синята коалиция #независим #ГЕРБ #РЗС #Яне Янев #Анкетна комисия #вицепрезидент #президент #Ангел Марин #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »