Здравната каса: Нешева не е взела 30 000 лв.

Здравната каса: Нешева не е взела 30 000 лв.
Още с постъпването си в НЗОК през 2010 г. д-р Нешева не веднъж е изказвала мнение, че тези допълнителни възнаграждения трябва да бъдат премахнати, се казва в становището на здравната каса. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Не отговаря на истината твърдението, че управителят на НЗОК Нели Нешева е получила 30 000 лв. като допълнително възнаграждение през 2011 г., съобщиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

НЗОК опровергава твърдението, направено днес в парламента от Димо Гяуров, депутат от „Синята коалиция“, в което той твърди, че управителят на НЗОК д-р Нели Нешева е определила за себе си и за подуправителя си да получат 1.5% от средствата, събрани от глоби и санкции през 2011 г., които са на обща стойност 2 011 315 лв., в съотношение 60% за нея и 40% за подуправителя.

„Още с постъпването си в НЗОК през 2010 г. д-р Нешева неведнъж е изказвала мнение, че тези допълнителни възнаграждения трябва да бъдат премахнати, за което е получавала сериозни критики от синдикалните организации“, се казва в становището на здравната каса.

„Нещо повече – лично депутати от СДС са отправяли питания към НЗОК защо не разпределя на служителите допълнителни материални стимули за цялата 2010 г., след като това е регламентирано в Закона за здравното осигуряване“, пише още в съобщението.

„Подготвяха се синдикални действия и протести. След натиска през 2011 г. на всички 2700 служители в системата на НЗОК и 28-те районни здравноосигурителни каси са изплатени допълнителни средства“, допълват от институцията.

Независимо от горецитираните факти, през 2010 г. по предложение на ръководството на НЗОК и лично на д-р Нели Нешева Надзорният съвет взе решение икономиите от административни разходи, в това число и икономии от други възнаграждения и плащания с общ размер 8 880 хил. лв. да бъдат прехвърлени за здравноосигурителни плащания, посочват още от там.

Това е прецедент, откакто съществува НЗОК, в полза на здравноосигурителните плащания, категорични са от здравната каса.

#Нели Нешева #Националната здравноосигурителна каса #НЗОК #Димо Гяуров #депутат #Синята коалиция #Здравната каса #СДС #Закона за здравното осигуряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"