Трайков: 11 язовира са със сериозни проблеми

Трайков: 11 язовира са със сериозни проблеми
„Смятам да предложим част от МВР бюджета да бъде разпределен като авариен буфер, който да се дава в такива случаи“, каза Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проверени са около 140 язовира и сред тях са установени 11, при които има сериозни проблеми, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

11-те язовира са в няколко области – Кърджали, Монтана, Пазарджик, Сливен и Смолян, уточни Трайков, цитиран от БГНЕС.

По думите му голяма част от проблемите, които са констатирани, са свързани с липсата на преливни съоръжения и това, че не работят техните основни пускатели.

Предстои да бъдат дадени конкретни предписания за тях. Покрай тези язовири има населени места и инфраструктурни обекти – жп гара, път, обясни Михаил Андонов, изпълнителен директор на НЕК. Той уточни, че областните управители ще контролират изпълнението на предписанията.

„Смятам да предложим част от МВР бюджета да бъде разпределен като авариен буфер, който да се дава в такива случаи“, каза Трайчо Трайков.

Той обаче не посочи конкретна цифра за това какъв да е този буфер. Министърът обясни, че не става дума за много пари, но „когато спешно се нуждаем от пари, е необходимо да има такъв буфер“.

„Редно е да има буферен фонд за финансиране на такива разходи“, отбеляза още енергийният министър.

В следващата седмица ще бъдат проверени всички 600 язовира, за които на 11 февруари МИЕТ съобщи, че са потенциално опасните в страната.

#Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Кърджали #Монтана #Пазарджик #Сливен #Смолян #Михаил Андонов #НЕК #язовир #МВР #МИЕТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »