Тютюнът ни отстъпва по количество и качество

Тютюнът ни отстъпва по количество и качество
Доц. Бозуков се опасява, че скандалните обвинения могат да накарат мултинационалните фирми да излязат от България. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Количеството на тютюна у нас е най-ниско в сравнение с околните страни“, заяви пред БНР бившият директор на Института по тютюна и настоящ на Селскостопанската академия доц. Христо Бозуков.

„Качеството на тютюна у нас също е по-ниско, отколкото в околните ни страни, макар че преди десет години е било от най-високите“, допълни експертът.

„Причините са промените в закона, неспазването на технологиите, които се предлагат на производителите, неизползването на автентични семена, а събиране на семена от собствените реколти. Конюнктурата на пазара е такава, че има свръхпроизводство на ориенталски тютюн. Това диктува и цените на пазара“, коментира директорът на Селскостопанската академия

Според доц. Бозуков в момента тече процес на противопоставяне на тютюнопроизводителите и изкупуващите фирми, но едва ли компаниите „ще тръгнат да правят картелно споразумение за тези малки количества“.

Той смята, че „много хора се упражняват на темата „Има ли картел в България?“.

„Аз съм готов да си заложа авторитета, че такъв картел няма. Същите тези фирми купуват и в околните страни и никой досега не ги е обвинил в картелно споразумение“, заяви специалистът.

Доц. Бозуков се опасява, че скандалните обвинения могат да накарат мултинационалните фирми да излязат от България.

Той отбеляза, че доплащанията за тютюн често не отиват при производителите, а се дават на хора, които вече са променили производството си.

„Ако парите за тютюн отиваха за доплащане към производителите, то те биха получавали по 4 лв. на килограм допълнително“, изтъкна експертът.

„Във връзка с предстоящата ни среща с министър Греков, искаме той да помогне за изплащането на пълен пакет от национални доплащания  за тютюна, до края на месец март, в размер на 160 млн. лв., каквато е в нотификацията с ЕК, а не заложените в бюджета на страната за 2014 г. 100 млн. лв.“, заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

Филев призна, че част от производителите използват собствени семена, но Асоциацията редовно им препоръчва да купуват качествени.

#тютюн #тютюнопроизводители #Христо Бозуков #изкупуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"