Полицаи: Да протестираме ли?

Полицаи: Да протестираме ли?
Полицаите недоволстват срещу увеличаването на трудовия стаж за пенсия от 25 на 27 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ще протестират ли полицаите, ще стане ясно в сряда, тъй като до този момент част от синдикатите подкрепят протеста, а други го отхвърлят като възможност.

Част от синдикалните организации в МВР обявиха готовност за протести срещу увеличаването на стажа за пенсия от 25 на 27 г. в деня на професионалния празник на полицията, 8 ноември, съобщи БНР.

Според техни колеги от другите синдикати обаче протести няма да има. Окончателното решение за това, дали в крайна сметка служителите на реда ще протестират и кога, трябва да стане ясно в сряда.

Отново в сряда се очаква полицаите да поискат среща с министъра на финансите Симеон Дянков, за да обсъдят все още нерешените материални проблеми в МВР.

Синдикатите вече са водили разговори за евентуални общи действия с представители на Националната служба за охрана (НСО), ДАНС и Асоциацията на прокурорите, съобщава още националното радио.

До момента протести не са се състояли единствено защото структурите на синдикатите в страната не са били достатъчно готови за това, заявиха от синдикалната федерация в МВР.

Полицаите настояват и за създаването на национален съвет за тристранно сътрудничество, който да се отнася единствено за сектора „Сигурност“ в България.

Служителите на МВР упрекват Министерския съвет в липса на всякакъв диалог за социалните привилегии в министерството.

По думите на заместник вътрешния министър Димитър Георгиев увеличаването на необходимия стаж с две години в системата на МВР дава шанс за по-добро кариерно развитие на служителите. Според него това решение дава по-голяма сигурност на работещите в министерството.

Въпреки всичко реакцията на синдикатите е разбираема, добави той.

Георгиев смята, че въвеждането на промените в осигурителния стаж от 2012 г., а не постепенно, е по-добрият вариант, тъй като по този начин се дава по-добра сигурност на служителите в МВР.

Категорично няма да има разделение на хората в министерството, което да е свързано с различни обезщетения при напускане, каза още той.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев от своя страна заяви, че подкрепя част от исканията на полицаите, които са свързани обаче единствено с осигуряването на условия за по-добра работа.

В поздравителен адрес премиерът Бойко Борисов изрази благодарност към служителите на МВР и своето уважение за труда, който полагат българските полицаи, в деня на техния професионален празник.

„Срещал съм се с много от вас, познавам условията, при които работите, вашия професионализъм и характер и искам да ви поздравя за резултатите в борбата с престъпността и за превръщането на страната ни в по-сигурно и спокойно място за живеене", пише министър-председателят в поздравителното си писмо до МВР.

#полицаи #протест #МВР #Бойко Борисов #премиер на България #министър-председател #премиер #Симеон Дянков #Министър на финансите #Димитър Георгиев #зам.-министър на вътрешните работи #ДАНС #Национален съвет за тристранно сътрудничество #Министерски съвет #поздравително писмо #синдикати #министерство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"