Най-скъпо се карат ски на Банско, най-евтино на Цигов чарк

Най-скъпо се карат ски на Банско, най-евтино на Цигов чарк
Снимка: www.adventurestory.bg
A A+ A++ A

Най-скъпо да се карат ски през 2014 година ще бъде в Банско, където дневната карта за ползване на ски съоръженията е 58 лева за възрастен. Цената остава непроменена спрямо предходната година. Завишение обаче има в Пампорово, където за цял ден скиорите ще трябва да платят 53 лева, спрямо 50 лева през 2013, както и в местността Осогово над Кюстендил, където дневната лифт карта е с един лев по-скъпа от миналия сезон и струва 18 лева. В Добринище наблюдаваме скок с 2 лева – от 28 до 30 лева през януари, февруари и март 2014. Това показва анализ на ски туризма, публикуван на сайта BgVakancia.com.

Най-евтино ще бъде на Цигов чарк, където цял ден ще може да се кара само за 10 лева, но само на една писта с дължина от 800 метра. За начинаещи, а и за хора с по-нисък бюджет, изгодни са Беклемето и Паничище, където лифт картите са по 15 лева. Софиянци могат да бъдат спокойни, тъй като тази година ски съоръженията на Витоша ще работят с пълен капацитет, а цената за ден остава непроменена – 35 лева за възрастен и 21 лева за дете.

Подобно на летния туристически сезон, и зимата е разграфена на слаби и силни периоди, в случая обаче не на база туристопоток, а според колебанията на времето. Като най-силен сезон се определят месеците януари и февруари, когато очакванията за обилен снеговалеж са най-големи. Съответно декември, март и април предполагат по-слаби дни за ски курортите, често поради липсата на сняг и прекалено високите температури. Тогава цените на нощувките, както и на лифт картите, са по-ниски.

Според проучването, в което са включени повече от 1000 имота от BgVakancia.com, цените на настаняването в повечето зимни курорти са идентични с миналогодишните, като увеличение с около 10% наблюдаваме само в Пампорово. До миналата година градчето беше по-евтиният курорт, сравнено с Банско и Боровец, но сега тенденцията е ценовите равнища да се изравнят. Това влияние се засилва и заради кръговете от Европейската купа, които и тази година ще се проведат именно в Пампорово.

#Банско #Цигов чарк #ски #туризъм #Пампорово #Добринище #Паничище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"