Божидар Димитров: Тутанкамон е македонец

Божидар Димитров: Тутанкамон е македонец
A A+ A++ A

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров коментира съобщението на македонски археолози, че са открили гробница на турски бей в Скопие, която приличала на гробницата на Тутанкамон.

„Щом скопската гробница прилича на гробницата на Тутанкамон, значи е била негова, а той е бил македонец“, заяви Димитров пред агенция „Фокус“.

Според него македонските археолози са слабо образовани и не знаят, че гробниците в древния свят често се преизползват.

„Дори Исус Христос е бил положен във вече готова гробница за друг човек. Щом скопската гробница прилича на гробницата на Тутанкамон, значи е била негова. А той е бил македонец, какъв друг да бъде, след като последната царица на Египет - красивата Клеопатра - е била македонка дори според официалната македонска историография. Погребан си е бил човекът в родното Скопие и си е лежал кротко там известно време, но властите научили, че от север идва страшно татаро-монголско нашествие, начело с българите“, казва историкът.

„Знейки, че българите ще осквернят тялото на великия фараон, те изградили нова гробница в Египет и там прехвърлили тялото на фараона. Там се прехвърлили и съкровищата на фараона, с които така незаслужено се гордее днес Египет. В Македония останали съвсем малко египтяни, това са днешните „егюпуи“ по официалните преброявания, наричани съвсем неправилно от други - „цигани“, коментира още Божидар Димитров.

#Божидар Димитров #Димитров #Скопие #Македония #Тутанкамон #Клеопатра

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници