Гръцкият кабинет подаде оставка

A A+ A++ A

Членовете на гръцкото правителство връчиха оставките си на премиера Георгиос Папандреу, предаде АП.

Това стана на извънредно заседание на кабинета във вторник, на което продължи дискусията за състава на бъдещото правителство.

Папандреу заяви, че името на новия министър-председател на страната ще бъде известно още тази вечер, съобщи „Ройтерс“.

В понеделник се появиха имената на евентуалните кандидати за поста, като фаворит е бившият вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос.

Сред другите споменавани имена са европейският омбудсман Никифорос Диамандурос, бившият министър на външните работи Петрос Моливиатис, бившият еврокомисар за околната среда Ставрос Димас, който понастоящем е заместник-председател на основната опозиционна сила – консервативната партия „Нова демокрация", и министърът на финансите Евангелос Венизелос.

Очаква се министрите на финансите в ЕС официално да подпишат шестия транш от спасителния заем за Гърция, също на среща днес.

Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос каза, че според условията на еврозоната страната ще получи 8 млрд. евро, след като партиите, които ще сформират коалиционно правителство, се ангажират в писмен вид преди отпускането на новия заем, че ще спазят обещанията за бюджетни икономии и реформи.

В неделя гръцкият министър-председател Георгиос Папандреу се съгласи да се оттегли от поста.

Съединените щати приветстваха постигнатото споразумение за формиране на правителство на националното единство в Гърция.

#гръцкото правителство #Георгиос Папандреу #ПАСОК #премиер на Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »