Труден първи ден на "Женева 2"

Труден първи ден на "Женева 2"
Около 40 представители на държави и организации се събраха на брега на Женевското езеро за мирните преговори. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Със словесни престрелки, обвинения в предателство и неколкократни призиви за оттегляне на сирийския президент Башар Асад премина първият ден от мирната конференция „Женева 2“.

Големите държави и сирийските преговарящи останаха на позициите си в обтегнатата обстановка.

Около 40 представители на държави и организации се събраха на брега на Женевското езеро за мирните преговори, но бързо разбраха, че пропастта между режима на Башар Асад и сирийската опозиция е все още огромна.

Откривайки конференцията преди преговорите между сирийските делегации още в петък в Женева, генералният секретар на ООН Бан Ки-муун припомни на всички предизвикателствата пред срещата.

„Погледите на всички сирийци са насочени към вас днес“, заяви Ки-муун, обръщайки се към двете сирийски делегации, които се изправиха една срещу друга на няколко метра разстояние.

Русия и САЩ, които работиха зад кулисите за провеждането на конференцията, призоваха сирийските делегации да се възползват от историческата възможност.

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че преговорите няма да бъдат „лесни, нито бързи“.

Изказването на американския държавен секретар Джон Кери, обаче, промени тона.

„Башар Асад няма да участва в преходното правителство. Невъзможно, немислимо е този човек, който извърши такова насилие срещу собствения си народ, да може да запази легитимността да управлява“, посочи Кери.

„Господин Кери, никой в света няма право да поверява или да отнема легитимността на един президент, освен самите сирийци“, отговори рязко сирийският външен министър Уалид Муалем.

Въпросът за съдбата на Асад, който е в центъра на всички дебати от началото на протестите през март 2011 г., беше основен за цялата конференция.

Руснаците и американците продължават да се противопоставят на интерпретацията на принципите, приети през юни 2012 г. на конференцията „Женева 1“.

Западните страни говорят за сформирането на преходно правителство без Башар Асад - условие, което руснаците и привържениците на президента Асад не приемат.

Лавров предупреди срещу „опитите за интерпретиране на документа от „Женева 1“ по един или друг начин“.

Присъединявайки се към призива на Кери, френският външен министър Лоран Фабиюс подчерта, че конференцията няма за цел да говори за „тероризъм“, както иска Дамаск, а за „преходно правителство“.

„Не става въпрос да се започват инициативи или да се отправят пропагандни лозунги, нито да се печели време или да се произнасят речи, в които се повтаря думата тероризъм. Става дума да се търси политическо споразумение за Сирия за преходното правителство, разполагащо с пълни изпълнителни правомощия“, добави френският дипломат.

Речта на Уалид Муалем стана причина и за пререкания с генералния секретар на ООН.

Сирийският представител, подобно на лидера на опозицията, имаше десет минути, за да произнесе речта си.

Но след 20-минутно изказване Ки-муун реши да го прекъсне.

Муалем, обаче, не обърна внимание на многократното натискане на звънеца с настояване да приключи речта си.

„Вие живеете в Ню Йорк, а аз живея в Сирия, имам право да представя сирийската версия тук, пред този форум“, се обърна Муалем към генералния секретар на ООН.

Бан Ки-муун припомни на сирийския министър, че речта му противоречала на „конструктивната атмосфера“ на конференцията.

Сирийският външен министър определи представителите на опозицията срещу него като „предатели“ и „агенти на враговете“ на страната.

Лидерът на делегацията на опозицията Ахмад Джабра призова президента Башар Асад да предаде властта си на преходното правителство, съгласно декларацията от „Женева 1“.

Конференцията в Монтрьо трябва да помогне за подготовката в петък на срещата между двете сирийски делегации и специалния пратеник на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими, предава БГНЕС.

#Сирия Женева #преговори #Башар Асад #САЩ #Русия #преходно правителство #опозиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници