Нарушения в 85% от поръчките на МВР по време на ГЕРБ

Нарушения в 85% от поръчките на МВР по време на ГЕРБ
„Данни за нарушения има, но данни за престъпления няма. Затова не фигурира точка, по която да изпратим доклада на прокуратурата”, отбеляза проф. Димитров. Снимка: kab-so.com
A A+ A++ A

В 85% от проверените обществени поръчки на МВР са установени нарушения, показва одитен доклад на Сметната палата за финансовото управление на вътрешното министерство от 1 януари 2010 г. до 31 май 2013 г.

Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров обясни, че министърът не носи административно-наказателна отговорност по смисъла на Закона за обществените поръчки.

„Данни за нарушения има, но данни за престъпления няма. Затова не фигурира точка, по която да изпратим доклада на прокуратурата“, отбеляза проф. Димитров.

„Не са възлагали търгове за мобилни услуги от МВР, наематели ползвали ведомствени жилища без право. Открити са и сериозни проблеми със спортни имоти. Плувен комплекс „Спартак“ и спортен комплекс „Георги Аспарухов“ са били преотдавани на трети лица, а в същото време вътрешното ведомство е плащало данъци за тях“, разкри той.

„Продължават лошите практики със спортните имоти. Ние сме давали препоръки, които не са изпълнени“, добави проф. Димитров.

Според доклада на Сметната палата за трите години МВР не е успяло да събере просрочени вземания по бюджета за близо 60 млн. лв. Установено е, че системно не е изпращана информация до Агенцията за обществени поръчки, както и че има пропуски при откриването на процедурите и в документацията за участие.

#обществени поръчки #Министерство на вътрешните работи #МВР #одит #нарушения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »