Културата на Близкия изток и Северна Африка на гости в София

Културата на Близкия изток и Северна Африка на гости в София
Снимка: Sarajevo Film Festival
A A+ A++ A

Програмата за късометражно кино „Ориент“ постави на дневен ред голяма част от въпросите, които се обсъждат в Монтрьо днес.

В рамките на 104 минути и в няколко заглавия двадесет човека в една от залите на „Червената къща“ станаха съпричастни с липсата на безопасност и стабилност, неясното бъдеще, насилието, кръвопролитията, неравностойното положение на жената, липсата на диалог, различната ценностна система и сблъсъка й с т.нар. Европейска цивилизация, които са в основата на гражданската война в Сирия.

Стара сенчеста стая, която обитаваме от нейния праг. Стар диван, маса за вечеря, телевизор, стара печка и едно огледало. Един телевизионен канал, който развежда съпрузи и събира други. Жена приготвя вечеря за съпруга си. В стаята е тихо с изключение на телевизора. Кадърът е един. Стига до огледалото. В огледалото образът на мъжа е замъглен от парата на чайник, който е на печката.

Мъжът: „Спомняш ли си братовчедката?“. Жената: „Не“. Мъжът: „Всичките ти сестри имат деца“. Мъжът: „Искам свое дете“. Жената: „Ще се жените ли? Може да дойде да живее тук. Заедно с нас“. Мъжът: „Тя не те иска. Иска граждански брак“. Мъжът: „Донеси ми“. Жената става да донесе. Образът в огледалото е замъглен, чува се звук и хриптене. Жената се връща обратно на мястото си и пие чай. Когато образът в огледалото се избистря, виждаме трупа на мъжа на пода.

Залата мълчи. Въпросите остават незададени. Филмът е „Изчезващо синьо“. Режисьорът: Абдурахман Онар.

Програмата на 6-ия фестивал на киното от Близкия изток и Северна Африка до края можете да видите тук.



#Сирия Женева #кино #Близкия изток #Северна Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници