Икономии на марихуаната

Икономии на марихуаната
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През март 2004 година българският парламент прие промени в Наказателния кодекс, в който отпадна понятието „еднократна доза за лична употреба“. В член 354а остана абстрактното „(5) В маловажни случаи по ал. 3 и 4 наказанието е глоба до хиляда лева“. Към днешна дата новите промени в Наказателния кодекс не предвиждат изключения.

Дебатът за еднократната доза в България от години се води от неправителствените организации, които работят с нарко-зависими. Доводите са както социални, така и икономически, защото не друг, а държавата плаща за пребиваването на нарко-зависимите в заведенията за „изпълнение на наказанията“.

И докато България поема посоката на „икономии на марихуаната“ в световен мащаб вече се говори за „икономики на марихуаната“. В рубриката „Отчитане на разходите“ в глобалния информационен канал Ал-Джазира икономистът от университета в Харвард - Джефри Мирон, подробно разглежда политиката на страните в Латинска Америка и САЩ.

Уругвай е първата държава в света, която легализира отглеждането, продажбата и употребата на марихуана.

Страните от Латинска Америка открито говорят за провала на политиката на САЩ във „войната срещу дрогата“. Някои щати в САЩ също придвижват напред въпроса с легализацията на дрогата.

Джефри Мирон посочва, че около 25 милиона в САЩ употребяват марихуана, 48 % от населението са опитвали на някакъв етап от живота си. 1.5 млн души са арестувани за употреба на наркотици, а арестуваните за марихуана възлизат на 750 хил.

Печалбата от легална марихуана в САЩ за 2013 възлиза на $1.43 млрд. и се очаква през 2014 печалбата да се увеличи с 64 % или $2.34 млрд.

Все още по-голямата част от трафика на марихуана в САЩ е в сивия сектор, загубите от което възлизат на около $31 млрд. Същевременно повече от $10 млрд. е сумата, която отива за провеждане на законодателството за марихуаната.

Цифрите в България мълчат. Правителствата провеждат политикономии.

#марихуана #Наказателен кодекс #дрога

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници