Съветът на президентите: Нова Конституция само след обществен дебат

Съветът на президентите: Нова Конституция само след обществен дебат
Съветът на президентите се събра за втора поредна година на "Дондуков" 2. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът на президентите се събра за втора поредна година на "Дондуков" 2, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Президентите Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев се обединиха около тезата, че днес е изключително важно да не се отклоним от националния идеал и посоката, зададена от българските възрожденци, будители и революционери. Годината на европейските избори дава отлична възможност за това, защото българският патриотизъм е бил винаги с европейска насоченост.

Президентите Желев, Стоянов, Първанов и Плевнелиев се обединиха и около становището, че всички трябва да работят усилено, за да се възвърне доверието на гражданите в институциите. Според тях е важно гражданите да усетят, че са част от процеса на вземане на решения, включително чрез използване на инструментите на пряката демокрация.

Конституцията е фундаментът на държавността. Промени в нея са възможни, но към тях трябва да се пристъпва внимателно и с респект. Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев вярват, че основният закон може да бъде изменян само след постигането на широко обществено съгласие по необходимите промени. Това може да се постигне не чрез популистки обещания, а чрез диалог с всички. Едва след това може да се пристъпи към подготовката на конкретните текстове, по които също е необходимо политическо и обществено съгласие.

#Желю Желев #Петър Стоянов #Георги Първанов #Росен Плевнелиев #Желев #Стоянов #Първанов #Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »