Доц. Колева: Надявам се помощта да бъде ефективна, а не на принципа "one size fits all"

Доц. Колева: Надявам се помощта да бъде ефективна, а не на принципа "one size fits all"
Сирийският външен министър Уалид Муалем по време на откриването на "Женева II", снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Доц. Даниела Колева е ръководител на Магистърска програма по история на жените и половете. Обърнахме се към нея, за да коментира ролята на жените в "Женева II", както и насилието срещу жените , което се превърна в едно от основните оръжия на гражданската война в Сирия.

"За съжаление насилието срещу жени по време на конфликти, в частност изнасилването, не е нещо изключително. За първи път феминистки автори към края на ХХ век обръщат внимание, че то е много често явление във военно време или в рамките на локални въоръжени конфликти. Ако се ограничим само с Европа и само с ХХ век, ще посочим Втората световна война и войните в Босна и Косово през 90-те години. По различни оценки само германките, станали жертва на изнасилвания от страна на войници от Съветската армия (предимно) и другите съюзнически армии, са между един и два милиона. Преди това нацистите също изнасилват масово - главно еврейки и полякини - в хода на кампанията си на изток. Много е трудно да се установи броят на жертвите, дори приблизително, защото тогава това не е смятано за престъпление и не е регистрирано.

Посочват се различни причини за насилието (вкл. сексуално) срещу жени по време на войни и въоръжени конфликти. Първо, още от древността жените са били неизменна и "законна" част от плячката на победителите. Второ, сексуалното насилие е една от формите на насилие, които винаги съпътстват въоръжените конфликти. Изследователки-феминистки обясняват сексуалното насилие срещу жени с атмосферата, която се създава в мъжките военновременни общности, от които жените са напълно изключени. Трето, изнасилването има голяма символична стойност - то е и унижение на противника, и символично потвърждение на завоеванието (нещо подобно на символичната стойност на пленените знамена). Жените като майки са тези, които "произвеждат", пораждат врага (да си припомним символиката на родината-майка) и следователно биват "наказвани". Жените като съпруги и дъщери пък "принадлежат" на врага и сексуалното насилие над тях е своеобразно отнемане на негова "територия". Особено важно е всичко това в междуетническите конфликти, като тези в бивша Югославия през 90-те години, където врагът е етническият Друг. В подобни случаи сексуалното насилие над жени може да бъде не просто съпътстваща форма на насилие, а част от военна стратегия - напр. за етническо прочистване.

Насилието срещу жени в Сирия е много печално, но в никакъв случай не е ново, изненадващо или изключително. То обаче поставя редица проблеми: от здравословни (заболявания, нежелани бременности, аборти) през психологически до социални (социално изключване на жените, станали жертва на сексуално насилие).

По отношение на конференцията „Женева II“ - нямам големи очаквания за резултатите от нея. Според мен самото й провеждане - събирането на страните около една маса - вече е някакъв успех. Не очаквам радикален пробив, но се надявам на частични успехи, напр. осигуряване на буферни зони, възможности за хуманитарна помощ и др. от този род. Това би позволило да се подпомогнат пострадалите, вкл. жените. Освен жертви на насилие, много от тях са пострадали от конфликта по други начини - загубили са дома и имуществото си, загубили са членове от семействата си, принудени са сами да се грижат за децата в отсъствието на съпрузите си, да усвояват нови социални роли и т.н.

Надявам се първо, конференцията да осигури възможности за подпомагане на такива жени и второ, помощта да бъде ефективна, т.е. съобразена с техните потребности и възможности, а не на принципа „one size fits all“.

#насилие #Сирия #Женева 2 #жена #Сирия Женева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай