Николов: Готови сме за национален референдум за Бургас–Александруполис

Николов: Готови сме за национален референдум за Бургас–Александруполис
„Не само за втори референдум, аз мога да кажа, че ние сме готови на всичко – до последно да се борим, за да предотвратим екокатастрофа“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов. Снимка: Община Бургас
A A+ A++ A

Може да се стигне и до искане за национален референдум за петролопровода Бургас–Александруполис, ако обстоятелствата го наложат, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

„Не само за втори референдум, аз мога да кажа, че ние сме готови на всичко – до последно да се борим, за да предотвратим екокатастрофа“, категоричен е Николов в интервю за БНТ.

Положителната оценка, която Министерството на околната среда и водите даде за качеството на документацията по ОВОС на петролопровода Бургас–Александруполис, не е положителна оценка за самия проект, обясни той.

Решението на екоминистерството стана повод за ново напрежение в Бургас и общините край залива.

Преди три години в Бургас се проведе референдум, на който местните жители категорично отхвърлиха предложението претоварването на петрола да се извършва в открито море и да се пренася през природния парк Странджа.

„От всички общини, през които евентуално ще премине тръбата по проекта, най-засегнат е Бургас, защото се намира в средата на залива“, уточни Николов.

Той поясни, че предстои ново обсъждане с партньорите от Българската академия на науките, с която Община Бургас има договор по проекта Бургас–Александруполис.

Докладът за проекта ще стои в дирекция „Екология“ в общината поне месец, за да може не само заинтересованите организации, но и всеки гражданин да се запознае с него преди обществените обсъждания срещу рисковете, подчерта Николов.

„Спирането на проекта става – по смисъла на закона – стъпка по стъпка, с конкретни аргументи и факти, така че Висшият екологичен експертен съвет да се съобрази с конкретните аргументи на жителите на Бургас и да не дава ход на бъдещото строителство на този петролопровод“, добави той.

„Ще се съберем всички комитети, които сме против проекта „Бургас–Александруполис", и от всички градове в рамките на големия залив и ще координираме общите действия – вероятно пак ще минем към неподчинения. Имаме законово право да проведем втори референдум“, заяви екологът Манук Манукян.

Положителни бяха реакциите в Гърция по повод полученото одобрение на екологичната документация за петролопровода „Бургас–Александруполис“ от страна на българското министерство на околната среда.

Въпреки че процесът по одобряването на петролопровода далеч не е приключил и не е решен в полза на международната проектна компания за строителството му „Трансболкан Пайплайн“, негативна оценка за документацията по Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), подадена от ТБП, на практика щеше да сложи край на проекта.

В неделя гръцкият вестник „Елефтеротипия" посочи, че проектът върви към крайната си фаза и че могат да стартират предвидените от закона консултации с общинските власти в районите, през които ще минава трасето на петролопровода.

Петролопроводът „Бургас–Александруполис" е международен енергиен проект, който ще бъде използван за транспортиране на руски и каспийски петрол от пристанището на Бургас в Черно море до пристанището на Александруполис в Егейско море.

Петролопроводът ще представлява алтернативен транспорт за руския петрол, който заобикаля танкерния трафик в проливите Босфора и Дарданелите и създава нов път за пренос на петрол от Кавказ и Средна Азия до европейските пазари.

За целта трябва да се изгради петролопровод с дължина 279 км, като по-голямата част от трасето ще минава през България. Предвижда се капацитетът на петролопровода да е 35–50 милиона тона годишно.

Русия притежава 51% от проекта, докато България и Гърция делят поравно останалите 49%.

#кмет на Бургас #Димитър Николов #ОВОС #Министерството на околната среда и водите #национален референдум #референдум #еколог #екокатастрофа #Община Бургас #петролопровод #Бургас–Александруполис #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »