Над половината млади българи неграмотни

Над половината млади българи неграмотни
Едва 10% от българите посещават библиотеките, на фона на Европейския съюз, където тази цифра е 60–70%. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 50% от младите хора на България са номинално или функционално неграмотни, сочат данни на изследването PISA.

С този резултат страната ни се нарежда на предпоследно място в Европейския съюз, съобщи БГНЕС.

Статистиката показва, че европеецът купува средно 11–12 книги годишно, а българинът средно 0.56.

Европейските библиотеки се посещават от 60–70% от населението, българските – от 10%. Във Финландия 90% от населението е регистрирано в библиотеките, в България тези проценти са 10%, според данни от проучване от 2010 г., поръчано от МОМН и Асоциация „Българска книга“.

През последните 20 години училищните библиотеки са намалели наполовина, а в останалите почти не влизат нови книги. Според Манифеста на ЮНЕСКО и ИФЛА училищната библиотека е част от учебния процес и 5% от годишната издръжка на всеки ученик трябва да постъпва в нея.

Вече цял месец продължава Националната кампания за възраждане на българските библиотеки. Организаторите на кампанията настояват за спешно приемане на Стандарт за библиотечно-информационно обслужване за обществени и училищни библиотеки, съизмерим с международния, и за незабавно подновяване на програмата на Министерството на културата за обновяване на библиотечните фондове.

Стандартът се изработва в момента, но Министерството на културата все още не е готово с финансовата му обосновка. До този момент над 20 000 души са подкрепили с подписа си кампанията, а още 3000 са се включили в електронната петиция, качена в интернет.

„Трябва да бъдем модерни библиотеки и в това се включва както информационното обслужване, така и компютрите, и онлайн услугите. Това със сигурност няма как да се случи със сегашните бюджети, тъй като основна част от парите продължава да отива за заплати и за консумативи и поддържане на сградите“, смята зам.-директорът на Столична библиотека Спаска Тарандова.

Библиотеките се нуждаят от системно финансиране и обновяването на техните фондове не може да е кампанийно, заяви Ели Попова, директор на изпълнителното бюро на Българската библиотечно-информационна асоциация

Според доц. Александър Кьосев от СУ „Св. Климент Охридски“ процентът от БВП, който е отделен за култура, е „мизерен“.

„Политиката на министър Рашидов можем да кажем, че има 2 приоритета – визуални изкуства и археология. Докато се опитва да направи руините туристическа атракция, превръща останалите елементи от културата в руини – литературата, библиотеките, музиката и т.н.“, коментира Кьосев.

В сряда в 11:00 ч. на площад „Независимост“ в София ще се проведе протестно писателско четене, по време на което редица съвременни български автори ще прочетат откъси от свои произведения.

#България #неграмотни #библиотеки #Европейския съюз #Стандарт за библиотечно-информационно обслужване за обществени и училищни библиотеки #ЮНЕСКО #Министерството на културата #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »