Украинците искат Европа, не газ и милиарди

Украинците искат Европа, не газ и милиарди
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Въпросът до какво точно е смятала украинската власт, че ще доведе закон, забраняващ публичните демонстрации по време на ключови за страната времена, получи достоен отговор в неделя срещу понеделник.

Според медии, броят излязли на протест украинци е бил около половин милион, докато местната полиция твърди за между 100 хил. и 200 хил. души.

Десетки бяха арестувани, стотици - ранени, сред които и полицаи.

Точният брой едва ли има толкова голямо значение – става въпрос за много хора.

Хора, които почти два месеца се борят активно за да видят една нова, европейска Украйна – идея, в която няма нищо лошо, тъй като Западна Европа е символът на развитото, демократично общество по света.

На украинците вероятно ще им бъде трудно в началото, докато приведат законите си според европейските изисквания, но те изглеждат непреклонни – край с Русия и нова връзка на запад.

Европа не е без проблемите си, но същото важи и за Украйна, че дори и в по-голяма степен.

В страната върлува бясна корупция – ракът на всяко модерно общество, като за 2012 г. Украйна заема 144-то от 176 места в класацията на неправителствената организация „Трансперънси Интернешънъл“ за корупционен индекс.

Стриктните правила на ЕС в това отношение ще се отразят добре на Украйна, дори и промяната да е болезнена за някои, а украинците знаят много добре, че западът има на какво да ги научи – истинска причина да искат да се сближат с Брюксел.

Споразумението за асоцииране в Евросъюза ще отвори и нови пазари за предприемчивите украинци.

Повече от 60% от износът на страната отива за бивши държави от Съветския съюз, основно за Беларус, Казахстан и... Русия.

И в този ред на мисли, напъните на руската страна да приобщи Киев към Евразийската икономическа общност изглеждат безсмислени – страната така или иначе търгува предимно с тези държави, а и едва ли ще прекрати напълно икономическите си взаимоотношения с тях.

Защо, обаче, украинската власт запушва уши за исканията на народа си? Премиерът Микола Азаров не спира да убеждава обществото си, че страната няма да излезе от курса на евроинтеграция, но нищо не се случва, освен поредното уверение „много скоро“.

В поведението на президента Виктор Янукович прозира абсолютното нежелание да поведе страната си към Европа.

Русия от своя страна ясно казва какво иска – Украйна да си остане руска, за което предлага 15 млрд. долара и доста природен газ.

Дали украинските властимащи си задават един друг въпрос – за какво са му на народа 15 млрд. долара и много от „синьото гориво“, след като хората искат друго?

А, те искат свобода.

И какво става когато властта не иска народът да има свобода? Каквото в Украйна – забранява му да я иска.

#Украйна между ЕС и Русия #Киев #споразумение за асоцииране #Европейски съюз #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници