Фалшив Първанов във „Фейсбук“ шокира с коментари за Плевнелиев

Фалшив Първанов във „Фейсбук“ шокира с коментари за Плевнелиев
Горе: Фалшивият профил на Георги Първанов с коментари, които разбуниха духовете; долу: реакцията на официалния профил на президента.
A A+ A++ A

Коментари от фалшив профил на президента „Георги Първанов“ във „Фейсбук“ относно победата на Росен Плевнелиев на президентските избори внесоха смут в публичното пространство, показа проверка на Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency).

Коментарите от профила, окичен със снимка, на която довършващият втория си мандат български президент е с костюм и червена вратовръзка на фона на американското знаме, че Плевнелиев е „спечелил нечестно“ изборите, дори бяха отразени от някои водещи български новинарски сайтове в ранния следобед във вторник.

Те доведоха до скоростна реакция на официалната страница на Георги Първанов в глобалната социална мрежа „Фейсбук“, която се изрази в следния коментар:

„Напомням, че отношението си към избора на г-н Плевнелиев за президент съм изразил в поздравлението си към него (http://www.president.bg/news.php?id=4433). По цялостната оценка на изборите, както и по актуални политически въпроси ще се произнеса на предстоящата в края на седмицата пресконференция."

Публикуваните по-рано коментари от фалшивия профил на Първанов съществено се различаваха от типичния му стил на изразяване:

„Нека Бог да ни е на помощ!"

„Честито на г-н Плевнелиев, но ми е трудно да кажа „за честната победа“ за съжаление и тази година купуването и продаването на гласове бяха факт. Трудно е да се говори за демокрация в такива политически условия!"

От прессекретариата на Президентството потвърдиха за Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency), че единствената истинска и официална страница на президента Георги Първанов е тази, на чиято снимка той е с бяла тениска, с адрес: https://www.facebook.com/parvanovbg.

Георги Първанов няма профил във „Фейсбук“ и използва единствено споменатата лична страница, а останалите профили не са негови, обясниха още от Президентството.

Въпреки объркването, нетипичния стил на постингите на фалшивия профил на Георги Първанов във „Фейсбук“ накара някои от потребителите да се осъмнят в истинността му. Ето какво написа на стената на „Георги Първанов“ един потребител:

„Питам авторите на тази страница г-н Първанов участва ли лично в нея? Коментира ли лично въпросите, които се обсъждат? Той ли написа „Нека Бог да ни е на помощ!“? Ако не е той, кой?“

Потребители, запознати с истинската страница на Георги Първанов, или изпаднаха в недоумение от съобщените от някои новинарски сайтове цитати, които уж принадлежат на президента, или пък започнаха да се шегуват:

„Хехе вижте тук какво сте казал:(публикация от новинарски сайт)“

„къде е текстът, че победата не е честна?такова изказване не е в стила на г-н президента.не казвам дали е честна или не, просто искам да видя къде е това (публикация от новинарски сайт)

Проверката на Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) показа още, че истинската и единствена „Фейсбук“ страница на президента Георги Първанов има 4661 почитатели, или „харесвания“.

Фалшивият профил с името на Георги Първанов, на който бяха направени шокиращите коментари за новоизбрания президент Росен Плевнелиев, има цели 4925 „приятели“.

Освен това във „Фейсбук“ съществува и друга, също фалшива страница на Георги Първанов с изписано име на латиница, която показва информация за президента на турски език от „Уикипедия“, и има 2142 харесвания.

Друга страница, споменаваща името на Първанов, без да има негово участие, пък е озаглавена „Да подкрепим Президента Георги Първанов!!!“ и има цели 10 336 почитатели.

А фейсбук група, озаглавена „Оставка на Георги Първанов като президент на Република България!“, има 1433 членове.

#Георги Първанов #Президент на България #Росен Плевнелиев #Фейсбук #социална мрежа #Фейсбук профил #президентство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »